Слънчевите петна изчезнаха

14537
Слънчевите петна изчезнаха

Свикнали сме с образа на Слънцето – такъв, какъвто ни го показват астрономите, с неговите променящи мястото и размера си петна, със слънчевата корона, слънчевите изригвания. Но преди дни нещо странно се случи на нашето „светило“.

Учените съобщават, че ненадейно всички петна са изчезнали от Слънцето и то в момент, когато се очаква те да са десетки на брой върху слънчевата повърхност.

Това явление е изключително необичайно, тъй като сега звездата ни се намира в средата на 11-годишния си цикъл на слънчева активност.

Само преди няколко седмици Слънцето буквално е изобилствало от петна, разказват специалистите. Преди броени дни обаче, когато астрономите анализирали данните от космическите телескопи, всички петна по повърхността на звездата ни били загадъчно изчезнали.

„Това е странно, всъщност дори е супер странно“, коментира Тони Филипс, един от учените, изследващи слънчевата активност. Той и неговите колеги все още нямат никаква представа, каква е причината за мистериозното изчезване на петната.

Короната на Слънцето се оказа по-голяма

Астрономи, работещи с обсерваторията СТЕРЕО на НАСА, откриха, че атмосферата от слънчеви частици около звездата ни е по-голяма от очакв...

Да припомним – слънчевите петна се образуват там, където се наблюдава сгъстяване на магнитните полета и минимална температура.

Температурата на слънчевите петна обикновено е от 3000 до 4500 келвина, спрямо 5780 келвина, каквато е температурата на фотосферата. Средният размер на слънчевите петна е около 10 000 километра. Самите те са временно явление – раждат се и умират в рамките на от няколко дни до няколко месеца.

„Петната могат да се променят с времето, но когато ние очакваме да видим десетки петна, а там няма нито едно, това е изключително странно“, допълва и друг астроном – Алън Дафи.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com