Със стволови клетки може да се възстановява изгорено око

4534
Със стволови клетки може да се възстановява изгорено око
Снимка: Thinkstock

Учените направиха истински пробив в офталмологията, отглеждайки роговица от много рядък тип възрастни стволови клетки, взети от поминали донори, предаде БГНЕС.

Процесът на възстановяване бе задействан благодарение на съединението ABCB5. То действа като маркер на лимбалните стволови клетки, тоест помага те да бъдат открити, пояснява "Бизнес стандарт" (Business Standart). Самото съединение се съдържа в клетките на кожата, чревния тракт и очите. В очите генът ABCB5 е необходим за развитието, възстановяването и оцеляването на роговицата.

Пробивът е направен в Масачузетския изследователски института на окото и ухото. Той дава надежда за възстановяване на зрението при изгаряния, химически увреждания и болести, разрушаващи тъканта на окото. Известно е, че лимбалните клетки помогат да се поддържат и възстановяват тъканите на роговицата.

С помощта на стволовите клетки бе създадена анатомично правилна, напълно работеща роговица в очите на мишка с използването на човешки клетки. Ако мишките са били без гена ABCB5, лимбалните стволови клетки умирали. Съответно роговицата се е възстановявала лошо след травмата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com