Създадоха контактни лещи, които правят фотографии

7837
Създадоха контактни лещи, които правят фотографии

Напоследък в света на технологиите непрекъснато се говори за прословутите очила  Google Glass и конкурентни разрабоки. Ето още едно подобно устройство, което може да се окаже още по-атрактивно от продукта на Google. То е дело на южнокорейски специалисти от Националния институт по наука и техника в град Улсан.

Става дума за снабдени със светодиоди контактни лещи, способни да правят фотографии и да сканират документи.

"Шопар" създаде най-скъпите слънчеви очила

Швейцарската луксозна марка "Шопар" създаде най-скъпите слънчеви очила в света, които могат да бъдат видени в Дубай, предаде БГНЕС. Оч...

За изработката на необичайните контактни лещи учените комбинирали графен със сребърни нанопроводници. По този начин получили тънък прозрачен електрод, непритежаващ технологичните слабости на всеки от материалите, взет поотделно. Електродът има широки потенциални възможности, сред които – правенето на фотографии с помощта на създадените от него контактни лещи, коментират авторите на разработката.

Оптичните устройства от рода на Google Glass за създаване на допълнителна реалност вече не са революционна новост. В случая новината е създаването на прозрачен и гъвкав материал с разширена функционалност, който може да се използва за изработката на меки контактни лещи.

Прозрачните електроди все по-често се срещат в компютрите със сензорен дисплей, в плоските телевизори и излъчващите светлина устройства. Досега основният материал, използван при производството на тези продукти, е индиев оксид – крехък и скъп, както и доста рядко срещан материал. Всъщност, трябва да признаем, че графенът и сребърните нанопроводници също са ограничени в своите възможности. Въпреки това направеният от тях хибрид има високи електрически и оптични показатели в съчетание с механична гъвкавост, което позволява материалът да бъде „разтеглян“ за създаването на гъвкава електроника.

Възможностите на материала се демонстрират чудесно чрез направените от него контактни лещи със светодиоди.

Да татуираш очите си и да плачеш мастило

След като 39-годишният Родриго Фернандо дос Сантос (по-известен като Москито) изризувал 70% от тялото си с татуси, бразилецът решил, че...

Засега продуктът е тестван само върху опитен заек, но скоро ще бъде изпробван и върху човек.

По време на експеримента животното не показало никакви признаци на раздразнение или други проблеми, след като останало с лещите в продължение на пет часа.

Припомняме, че по-рано тази година учените представиха и други интересни контактни лещи – прототип на лещи, способни да приемат радиосигнали и да ги предават до мозъка чрез оптични нерви.

Редактор: Анна Маринова

Технологичните очила на Гугъл - по 1500 долара чифта

Една от най-популярните интернет компании в лицето на "Гугъл" пусна в продажба първата партида от 2000 специални очила, като чифтът ще ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com