Създават мощен смъртоносен щам на птичия грип в лабораторни условия

1604
Създават мощен смъртоносен щам на птичия грип в лабораторни условия

Понякога за справянето с опасен вирус е необходима драстична и на пръв поглед нелогична стъпка – създаването на друг, още по-мощен и опасен вирус. Така са решили да постъпят американските учени, за да се противопоставят на опасния вирус H7N9 или т.нар. птичи грип.

Съвсем наскоро в Китай бяха фиксирани първите случаи на предаване на вируса от човек на човек. Само за половин година H7N9 уби 43 души от 134 заразени.

Регистрираха предаване на птичия грип от човек на човек

Изследователи докладваха за първия случай на предаване от човек на човек на новия щам на птичи грип, който се появи в Китай, предаде Б...

Затова учените предлагат радикален метод за борба–създаването на нов, по-силен щам на птичия грип за изучаването на влиянието на вируса върху организма, възможностите за разпространение и други свойства.

Вирусът H7N9 лесно се предава от птици на бозайници и е устойчив към по-голямата част от лекарствата. След регистрирането на първия случай на предаване на H7N9 от човек на човек, завършил с фатален изход, изследователите са на мнение, че вирусът е много по-опасен от  H5N1. Специалистите алармират, че е необходимо възможно най-скоро да бъде изяснено при какви обстоятелства един бозайник може да зарази друг, за да са установи как точно трябва да се действа при евентуална епидемия.

Идеята за създаването на друг, по-мощен щам на птичия грип обаче среща бурни реакции и критики.

Проблемът е в това, че ако от лабораторията изчезне дори само една единствен инструмент, съдържащ в себе си опасния вирус, може да бъде застрашено населението на цялата планета.

Всеки трети случай на новия птичи грип в Китай е смъртоносен

През тази година в Китай са загинали приблизително една трета от тези, които са се разболели от вируса H7N9, предаде Интерфакс. От изб...

От Министерството на здравеопазването на САЩ обаче поясняват, че на този етап няма повод за притеснения. Ако бъде взето категорично решение за създаването на по-опасен вариант на H7N9, всички изследвания, провеждани след това с него, ще протичат под строг контрол и в съответствие с изискванията за спазване на нормите за безопасност.

Въпреки уверенията на американските власти, притесненията от умишлена или неволна зараза с лабораторния и по-страшен вариант на вируса остават.Припомняме, че птичият грип е описан за пръв път в Италия през 1878 г. Първият случай на пренасяне на вируса от птица на човек е регистриран през 1997 г. по врене на епидемия в хонконгска птицеферма.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com