Бастионът на демокрацията в Западна Африка рухва: Готви ли се диктатура в Сенегал? (ВИДЕО)

1854
Бастионът на демокрацията в Западна Африка рухва: Готви ли се диктатура в Сенегал? (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Репутацията на Сенегал като бастион на демокрацията в един нестабилен регион е поставена на карта, след като протестиращи влязоха в сблъсък с полицията пред Националното събрание.

Вътре законодателите приеха спорен законопроект за удължаване на мандата на президента Маки Сал (на заглавната снимка) и отлагане на изборите. Това стана, след като той отмени вота само три седмици преди планираното му провеждане.

Опозицията призова за протести

Халифа Сал, който е водещият опонент на Сал и бивш кмет на столицата Дакар (не е роднина на президента), нарече отлагането "конституционен преврат" и призова хората да протестират срещу промените. Неговата политическа коалиция се закани да се обърне към съда.

Тиерно Аласан Сал - друг кандидат, също без роднинска връзка с Маки Сал - нарече случилото се "държавна измяна" и призова поддръжниците си да се съберат пред Националното събрание, за да протестират и "да напомнят на депутатите да застанат от правилната страна на историята".

Още: Африкански Донбас: Нов проблем със Сомалия

Кой подкрепи спорните промени?

Предложението за удължаване на мандата на Сал се нуждаеше от подкрепата на три пети (т.е. 99) от 165-те депутати, за да бъде прието. Управляващата коалиция "Бено Бок Якаар", от която е част партията на президента Сал "Алианс за републиката", има леко мнозинство в парламента. В залата цареше нажежена атмосфера и беше съобщено, че някои опозиционни депутати са били отстранени от силите за сигурност, след като са се опитали да блокират заседанието, предава BBC.

В крайна сметка 105 депутати гласуваха за предложението. Първоначално беше предложена шестмесечна отсрочка, но с поправка в последния момент тя бе удължена до 10 месеца - или до 15 декември.

Сал отново заяви, че не възнамерява да се кандидатира пак за поста. Критиците му обаче го обвиняват, че се опитва да се задържи на власт или че оказва влияние върху този, който го наследи.

Протестиращите преминаха през столицата Дакар, за да призоват за отмяна на решението.

Срив на демокрацията

Сенегал отдавна се смята за една от най-стабилните демокрации в Западна Африка. Това е единствената държава в континентална Западна Африка, в която никога не е имало военен преврат. Тя е имала три до голяма степен мирни предавания на властта и никога не е отлагала президентски избори. До този момент.

Сенегал срещу хунтите

През 2017 г. сенегалски войски оглавиха западноафриканската мисия, изпратена в съседна Гамбия, за да прогони дългогодишния управник Яхия Джамех, след като той отказа да приеме, че е загубил изборите. А в един регион, който страда от преврати, президентът Сал е ключов участник в усилията на Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) да принуди военните лидери да проведат избори и да предадат властта на цивилни. Хунти в момента има в страни като Нигер, Мали, Буркина Фасо.

Още: Напрежение: Нигер, Мали и Буркина Фасо аут от западноафриканския блок ECOWAS

Сега обаче демократичните пълномощия на Сенегал висят на косъм и се задава конституционна криза. Според анализатори страната е изправена пред критичен тест за честността на изборите и независимостта на съдебната система.

Напрежението нараства вече повече от две години след умишления опит опозицията да бъде изключена от изборите (поне според самата опозиция), като нейните кандидати бяха обвинени в престъпления, които не са извършили. Една от основните опозиционни партии дори беше забранена.

Властите отрекоха да използват правната система за политически цели, а президентът Сал заяви, че се опитва да успокои обстановката, като отложи гласуването. Но изглежда, че засега това не дава резултат.

Без интернет, за да няма протести

В понеделник, 5 февруари, властите ограничиха достъпа до мобилни интернет услуги, за да предотвратят разпространението в интернет на т.нар. "омразни и подривни послания", които представлявали заплаха за обществения ред - с други думи, за да затруднят организацията на протестиращите.

Опозицията осъди спирането на сигнала на частния телевизионен канал Walf TV за "подстрекаване към насилие" заради отразяването на демонстрациите.

Критиците се опасяват, че това ограничаване на достъпа може да доведе до нови политически сътресения в страната, които впоследствие да бъдат опасни за целия западноафрикански регион.

Още: Фалшиви обещания за пари и постове: "Вагнеровци" отказват да се бият в Африка

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Повече от 100 затворника избягаха от затвор в Нигерия

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com