Напрежение: Нигер, Мали и Буркина Фасо аут от западноафриканския блок ECOWAS

2554
Напрежение: Нигер, Мали и Буркина Фасо аут от западноафриканския блок ECOWAS
Снимка: Getty Images

Западноафриканските държави Мали, Буркина Фасо и Нигер се оттеглиха от регионалния икономически блок ECOWAS (ЕКОВАС). Това обявиха хунтите в трите страни на 28 януари, след като обвиниха блока в "нехуманни" санкции заради превратите в техните страни.

ECOWAS заяви, че не е била уведомена за решението на трите държави да се оттеглят. Протоколът на организацията предвижда, че оттеглянето отнема не повече от една година.

Още: Синът на Пригожин по стъпките на баща си, но в Африка

Защо трите страни се оттеглят?

В съвместно изявление, прочетено по държавните телевизии на трите страни, хунтите заявиха, че са "взели напълно суверенно решение за незабавното оттегляне на Буркина Фасо, Мали и Нигер от Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS)". Те твърдят, че блокът "се е отдалечил от идеалите на своите бащи основатели и панафриканизма" след близо 50 години съществуване.

"Освен това, под влиянието на чужди сили, предавайки своите основополагащи принципи, ECOWAS се е превърнала в заплаха за своите държави членки и населението, чието щастие трябва да гарантира", се казва в техните изявления, цитирани от Associated Press.

Още: Хунтата в Нигер отвръща на удара - отваря пътя за африканската миграция към Европа

"Буркина Фасо, Нигер и Мали остават важни членове на Общността и органът остава ангажиран с намирането на решение на политическата безизходица чрез преговори", се казва в съобщение на ECOWAS, дошло в отговор на новината.

Снимка: Getty Images

Превратите в Западна Африка и заплахата за населението

Считан за най-висшия политически и регионален орган в Западна Африка, блокът на 15-те държави от ECOWAS, създаден през 1975 г. с цел "насърчаване на икономическата интеграция" на държавите членки, през последните години се бори да отмени превратите в региона.

Още: Пълно нахалство на хунтата в Нигер: Гони и ООН

В някои части на Западна Африка ECOWAS бързо губи своята ефективност и подкрепа сред гражданите, които смятат, че тя представлява само интересите на лидерите, а не на масите, казва Оге Онубогу, директор на Африканската програма в мозъчния тръст Wilson Center във Вашингтон.

Това е последният обрат в поредицата от събития, които задълбочиха политическото напрежение в Западна Африка, след като миналата година в Нигер беше извършен последният от поредицата преврати. Междувременно трите държави създадоха съюз за сигурност, след като прекъснаха военните си връзки с Франция и други европейски държави и се обърнаха към Русия за подкрепа.

Още: Хунтата в Нигер иска помощ от Русия - не може да се справи с "Ал Кайда"

Мали, Нигер и Буркина Фасо твърдят, че ECOWAS не е успял да подпомогне трите страни в борбата с "екзистенциални" заплахи като тероризма - често посочваната от техните военни лидери причини за сваляне на демократично избраните им правителства. Западният блок наложил "незаконни, нелегитимни, нехуманни и безотговорни санкции" срещу трите държави, отбелязват хунтите, които през последните години влошиха сериозно живота на африканците в Мали, Буркина Фасо и Нигер.

Още: Френската армия напуска Нигер

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Повече от 100 затворника избягаха от затвор в Нигерия

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com