Фалшиви обещания за пари и постове: "Вагнеровци" отказват да се бият в Африка

3138
Фалшиви обещания за пари и постове: "Вагнеровци" отказват да се бият в Африка
Снимка: принтскрийн/YouTube/ВоенТВБеларуси

Над 120 бойци от вече разформированата частна военна компания "Вагнер" са отказали на руското Министерство на отбраната да се бият в Африка заради неизпълнени обещания от страна на ръководството да получат средства и важни постове. Това твърди руският "Телеграм" канал ВЧК-ОГПУ, близък до ФСБ.

Източник на канала разказва как т.нар Африкански корпус, покровителстван от военното разузнаване на Русия (ГРУ) и ръководен от Константин Мирзоянц, набира бойци от ЧВК "Вагнер" в базата в Молкино в Краснодарския край.

Мирзоянц е добре известният лидер на ЧВК "Редут". Той активно формира "експедиционен отряд" за Африка, след като от септември тази година набирането на желаещи да отлетят за континента бе възобновено.

Още: Русия е пратила част от "Вагнер" в окупирания Скадовск, където Украйна нанесе мощен удар

Обещанията

Бившият началник на отдел "Личен състав" на "Вагнер", известен като "Хрустал" (Вадим В.), също набира персонал там. Активно провежда пропагандна дейност и убеждава бившите си колеги да приемат договори с властите в Московска област, като обещава длъжности и звания на всички заинтересовани специалисти. С желаещите веднага се подписват доброволчески договори, така че те вече да получават по 110 хиляди рубли заплата (около 1122 евро), пише ВЧК-ОГПУ.

"Всичко започна много добре. Дойде дори заместник-министърът на отбраната на Руската федерация Юнус-Бек Евкуров. Той заяви, че бойците ще работят в условия, максимално близки до тези, с които са свикнали във "Вагнер". Ще бъде сформирано отделно подразделение, способно успешно да изпълнява задачи в Либия, Сирия, Мали и Буркина Фасо. Че е необходимо да се наберат специалисти, които вече са имали опит в работата в Африка. И всички ще имат титли и работа", добавя каналът, близък до руските служби.

Още: Путин сменя "Вагнер" в Африка с частните компании на двама свои олигарси

Снимка: Getty Images

Скандалът

"Хората идваха, водеха приятели, събираха документи за подписване на договори и чакаха обещаната заплата. И тогава се случи малък скандал. На 8 ноември Мирзоянц дойде в Молкино и обяви, че никой няма да получава нищо, няма да има отделно звено, няма да има титли и длъжности. Всички ще отидат в Буркина Фасо, "за да победят терористите и да донесат демокрация и спокойствие в републиката". След като отмени обещанията на заместник-министъра на отбраната, той категорично заяви, че всички предварително обещани и вече разпределени постове ще бъдат заети от хора, които той сам ще доведе и назначи", казва източникът на ВЧК-ОГПУ.

На въпроса за заплатите той е отговорил: "Няма пари за вас. Нищо не съм ви обещавал".

Още: САЩ: ЧВК "Вагнер" се готви да прати усъвършенствана ПВО на "Хизбула" (ВИДЕО)

"Точно тук хората се възмутиха. Във "Вагнер" парите винаги са били изплащани на всички до последното пени и никой никога не е бил мамен. Мнозина стигнаха до извода, че щом това е започнало с измама, ще продължи да бъде само измама. Мнозина решиха да не вярват на приказките на бъдещите вербовчици. Сутринта на 9 ноември и през следващите три дни от Молкино си тръгнаха малко над 120 души, които не получиха заплати. И това е само началото", добавя източникът.

Още: Пригожин поискал от Русия дело срещу Шойгу и Герасимов заради "геноцид" (документи)

Съдбата на "Вагнер"

Съдбата на най-известната руска наемническа група остава неясна след неуспешния бунт на "Вагнер" срещу Кремъл през юни и самолетната катастрофа, при която загина основателят ѝ Евгений Пригожин два месеца по-късно.

На някои бойци от "Вагнер" е разрешено да заминат за Беларус или Африка, а на други са предложени договори с руското министерство на отбраната и са изпратени обратно на фронта като бойци или инструктори.

Още: С РПГ и дронове: Украински спецчасти избиват ЧВК Вагнер в Судан (ВИДЕА)

По-рано през ноември руските медии съобщиха, че част от групата е включена в Националната гвардия на Русия под ръководството на Павел Пригожин, син на починалия олигарх.

Още: Синът на Пригожин пое контрола над "Вагнер": Ще вербуваме най-добрите от добрите

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Повече от 100 затворника избягаха от затвор в Нигерия

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com