"Боко Харам“ кара деца да извършват всеки пети атентат

2580
"Боко Харам“ кара деца да извършват всеки пети атентат

„Боко Харам“ е увеличила многократно използването на деца за извършване на самоубийствени атентати. Един от всеки пет атентата на групировката вече се осъществява от деца, сочат данни на ООН, цитирани от BBC.

През 2015 г. деца са извършили 44 от атаките на "Боко Харам". Те обикновено са отвличани и дрогирани преди за телата им да бъдат завързани експлозиви.

ООН публикува данните си дни преди втората годишнина от отвличането на над 200 нигерийски ученички от бойци на „Боко Харам“. Случаят предизвика създаването на международната кампания „Bring Back Our Girls”(“Върнете момичетата ни“), но резултат нямаше.

В Нигерия е имало по-мащабно отвличане от това на 200-те ученички

Петстотин жени и деца са били отвлечени в края на 2014 г. от ислямистката групировка Боко Харам в Дамасак, в североизточната част на Ни...

„Боко Харам“ отвлича и момчета, като ги кара да нападат семействата си, за да докажат лоялността си. Момичетата пък са използвани като сексуални робини и са омъжвани насила за членове на групировката.

Според Unicef повече от 1800 училища са били затворени, запалени или унищожени от „Боко Харам“ (в превод името означава „Западното образование е забранено“), а над 5000 деца са били отделени от родителите си.

Групировката действа в Нигерия, Чад, Камерун, Нигер. Само през изминалата година тя е отговорна за 151 самоубийствени атентата.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com