Путин се отказва от злато за военната си машина: Русия сменя страната във войната в Судан

7524
Путин се отказва от злато за военната си машина: Русия сменя страната във войната в Судан
Снимка: Getty images

Възможно е Русия да смени страната в гражданската война в Судан, за да подкрепи Суданските въоръжени сили в стремежа им да създадат военноморска база в Червено море. Това би хармонизирало иранската и руската политика по отношение на африканската страна и би създало възможности за засилено иранско-руско сътрудничество там и в по-широкия район на Червено море, анализира американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Още: Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Кой воюва?

Припомняме, че гражданската война в Судан избухна през април 2023 година. Тя е между двете съперничещи си фракции на военното правителство - Суданските въоръжени сили (СВС) под ръководството на Абдел Фатах ал-Бурхан и паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП) под ръководството на Хемедти (Мохамед Дагало). Сраженията са съсредоточени около столицата Хартум и региона на Дарфур. Към 21 януари 2024 г. са убити най-малко 13 000-15 000 души, а други 33 000 са ранени. Към 21 март над 6,5 милиона души са вътрешно разселени, а повече от два милиона други са напуснали страната като бежанци.

Още: ООН иска 4 млрд. долара за пострадалите от войната в Судан

Ходовете на Москва - ключова военноморска база

Заместник-министърът на външните работи на Русия и специален представител на руския президент за Африка и Близкия изток Михаил Богданов се срещна с ръководителя на СВС Абдел Фатах ал-Бурхан и няколко други судански официални лица по време на двудневно посещение в източноафриканската държава (граничеща на север с Египет) на 28 и 29 април. Богданов заяви, че посещението му може да доведе до засилване на сътрудничеството и изрази подкрепа за "съществуващата легитимност в страната, представлявана от Суверенния съвет, подкрепян от СВС".

Снимка: Getty Images

Базираното във Франция суданско информационно издание Sudan Tribune съобщи, че по време на срещите Русия е предложила "неограничена качествена военна помощ" и също така е отправила запитване за дългогодишното си, но неизпълнено споразумение за създаване на военноморска база в Порт Судан.

Дискусиите показват, че Кремъл е готов да рискува златото, което получаваше, заемайки страната на Силите за бърза подкрепа (СБП), за да осъществи дългогодишните си амбиции за базиране в Червено море.

Още: "Кърваво злато": ЧВК "Вагнер" трупа все повече богатства в Африка и подпомага войната на Путин

"Вагнер" и суданското злато

Частната военна компания "Вагнер" въоръжава и обучава СБП от началото на гражданската война през поради съществуващи преди това връзки, дължащи се на контрола на СБП върху златните мини на Судан. Войната обаче спря някои свързани с "Вагнер" операции със злато и не е ясно дали тази подкрепа продължава в същата степен след смъртта на лидера на ЧВК Евгений Пригожин в самолетна катастрофа над Русия през август 2023 г.

Още: Ексклузивно ВИДЕО показа как украински разузнавачи залавят наемници от "Вагнер" в Судан

Официални представители на САЩ и независим доклад на групи с нестопанска цел твърдят, че "Вагнер" е изнесъл контрабандно около 32,7 тона злато на стойност 1,9 млрд. долара през първата година от нахлуването на Русия в Украйна. С тези богатства Пригожин подпомагаше военната машина на диктатора Владимир Путин.

Неспазеното обещание на Путин към Судан

От 2008 г. насам Русия се стреми да има пристанище в Червено море, за да защити икономическите си интереси в района и да подобри военната си позиция, като увеличи способността си да предизвиква Запада в по-широкия регион, включително в Средиземно море и Индийския океан.

Преди това Путин сключи споразумение с дългогодишния диктатор на Судан Омар ал Башир през 2017 г. за база в Червено море, в която могат да бъдат разположени 300 руски военнослужещи и четири кораба в замяна на различни видове военна подкрепа и подкрепа за сигурността на режима. Впоследствие Кремъл подкрепи както Суданските въоръжени сили, така и Силите за бърза подкрепа след свалянето на Башир от власт през 2019 г., за да продължи изпълнението на сделката. Командирът на СБП генерал Хемедти води тези преговори, след като двете фракции свалиха ръководеното от цивилни преходно правителство през 2021 г., но избухналата гражданска война отново отложи сделката. Суданските въоръжени сили контролират крайбрежието, което ги прави ключов пазач за всяка военноморска база.

Още: А за тази война всички забравиха. Една умираща държава

Иран има полза

Подкрепата на Русия за СВС ще бъде от голяма полза за Иран, тъй като ще съгласува иранската и руската политика и стратегия в региона. Техеран също има за цел осигуряване на база на Червено море в Судан.

Припомняме, че именно в Червено море действат йеменските бунтовници хути, подкрепяни от иранския режим, като атакуват европейски, американски и израелски кораби и подкопават световната търговия.

Снимка: Getty Images

През 2023 г. Иран засили двустранните си отношения със Суданските въоръжени сили и започна да им изпраща дронове в края на миналата година. През март 2024 г. Wall Street Journal съобщи, че Иран неуспешно се опитва да използва тези връзки, а и други обещания за военна помощ, за да си осигури постоянна военноморска база в Порт Судан. Техеран би използвал база в Червено море, за да подкрепя военноморски операции извън района и нападения срещу международното корабоплаване. Тази проекция на мощ включва заплаха за морския трафик в Червено море и създаване на възможности за атаки срещу Израел със системи, изстрелвани от надводни бойни кораби, пише ISW.

Още: Украйна атакува Русия в Судан: Киев, изглежда, се прицели в ЧВК Вагнер в Африка (ВИДЕО)

Русия иска да изкорени украинското влияние в Судан

Кремъл може също така да съгласува политиката си за Судан с Иран, за да облекчи собствените си военни ангажименти. Освен това Кремъл преследва второстепенни цели, включително да измести украинското и американското влияние в Судан, чрез контактите си със СВС. Sudan Tribune съобщава, че по време на посещението си Богданов се е поинтересувал от военното сътрудничество на Судан с Украйна. Киев предоставя военна подкрепа на СВС като една от многото си инициативи за увеличаване на подкрепата в Африка, понеже много африкански държави са настроени да подкрепят нахлуването на Русия в Украйна.

Още: С РПГ и дронове: Украински спецчасти избиват ЧВК Вагнер в Судан (ВИДЕА)

Wall Street Journal съобщава, че Украйна е изпратила близо 100 войници от специалните сили в Судан по искане на Абдел Фатах ал-Бурхан - командира на СВС - през август 2023 г. Те са подкрепили суданските сили в бойни действия, с дронове, обучение и предоставяне на доставки. На 17 април Главното управление на военното разузнаване на Украйна (ГУР) заяви, че Кремъл планира да започне информационна операция, обвиняваща украинските сили в незаконно използване на западни оръжия в Судан, за да дискредитира Украйна и да подкопае западната подкрепа за Киев.

Подкрепата на Русия за СВС също така рискува да подкопае предстоящите мирни преговори в Судан, подкрепяни от САЩ. Щатите настояват за възобновяване на дискусиите за мир, след като усилията на Вашингтон и Саудитска Арабия се провалиха през 2023 г. Друга чуждестранна намеса допринесе за тези неуспехи, като окуражи участниците да заемат твърди позиции в преговорите.

Още: ООН: 1200 загинали деца в бежански лагери в Судан от май насам

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Десетки изчезнаха край Тунис

Близо 300 души загинаха от наводненията в Кения

Мъж, отвлечен преди 26 години, е бил само на 100 метра от дома си: Ето защо не потърсил помощ

"В тази страна абсолютно нищо не функционира". Ето от къде всички искат да се махнат

Банда отвлече 105 души в Нигерия

Двама лекари са убити при израелски въздушен удар в Ивицата Газа

Бившият президент на Нигер още е с имунитет, отложиха изслушването му

Такса за киберсигурност: Нигерия е разгневена от новия вид данък

ООН е обезпокоена: Десетки случаи на холера в засегнатата от наводнения Кения

Управляващата партия в Того печели парламентарните избори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com