Украйна атакува Русия в Судан: Киев изглежда се прицели в ЧВК Вагнер в Африка (ВИДЕО)

14964
Украйна атакува Русия в Судан: Киев изглежда се прицели в ЧВК Вагнер в Африка (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Украинските специални служби най-вероятно стоят зад серия от операции тип "удар с дрон", насочени срещу подкрепяни от ЧВК Вагнер милиции в Судан, близо до столицата на страната Хартум. Това съобщава CNN – телевизията е направила свое разследване на темата.

Пред телевизията е говорил източник от украинската армия, който определя случилото се като работа на "несудански военни". Кои са тези хора – според източника вероятно става въпрос за украинските специални служби.

Война в Африка: Слухове за преврат в Конго, в Судан военните действия се ожесточават (ВИДЕО)

Какви са операциите

Специализирани удари срещу автомобили на суданската паравоенна група Сили за бърза поддръжка, водена от генерал Мохамед Хамдан Дагало (Хемедти), за която се смята, че е подкрепяна от ЧВК Вагнер специално с оръжейни доставки– например с доставки на ракети "земя-въздух". Судански източник казва, че 90% от оръжието на тази суданска милиция идва от "Вагнер". Има видеокадри, показващи какво точно е станало, като те показват "отличителни белези на атака с дрон в украински стил", коментира CNN, като изрично уточнява, че няма независимо потвърждение за 100% сигурно участие на Украйна в ударите. Имало е поне 8 отделни удара с дрон – дроновете приличат на FPV тоест такива (модел DJI MAVIC 3, с обхват 30 километра и максимално времетраене на полет 46 минути), които по принцип се използват за наблюдение, но могат да се модифицират с боеприпаси, за да поразяват цели:

Такива дронове се виждат за пръв път в Африка, твърди Вим Звайненбърг, проджект мениджър в инициативата за разоръжаване PAX и експерт по военни технологии. И напомня, че в Украйна за последната година FPV дроновете са станали неизменна част от войната.

Военни уроци: Как трябва да се бие Украйна срещу Русия (ВИДЕО)

Коренна промяна на играта

Ако действително Украйна се е намесила и е провела военни операции толкова далеч от собствената си територия, това би било огромна промяна в Африка и специално по отношение на руските амбиции в региона. Но високопоставен судански военен източник твърди, че няма информация украинците да са огранизирали каквато и да е операция на суданска територия. А редица американски военни, потърсени от CNN за коментар, са изразили изненада от такава версия и дори не са знаели подробности за тези удари.

Ударите са факт само 2 дни след като ЧВК Вагнер участва в голям оръжеен конвой в югозападната част на Судан, близо до границата с Чад. На 6 септември от Чад в Ал Зуруг са пристигнали камиони с оръжие от ЧВК Вагнер – има сателитни снимки, показващи над 100 моторни превозни средства. Това изглежда като сигнал за опит за разширяване на руското влияние в Судан.

Още преди руският олигарх и създател на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин да загина в самолетна катастрофа (официална версия) имаше данни, че Русия действа, за да отнеме "бизнеса" на наемниците му в Африка и да ги постави под държавен контрол: ЧВК "Вагнер" в Африка преминава под контрола на министерството на отбраната

Източник: CNN

СНИМКИ: Getty Images, Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Банда отвлече 105 души в Нигерия

Двама лекари са убити при израелски въздушен удар в Ивицата Газа

Бившият президент на Нигер още е с имунитет, отложиха изслушването му

Такса за киберсигурност: Нигерия е разгневена от новия вид данък

ООН е обезпокоена: Десетки случаи на холера в засегнатата от наводнения Кения

Путин се отказва от злато за военната си машина: Русия сменя страната във войната в Судан

Управляващата партия в Того печели парламентарните избори

Руски войски влязоха в база на американски военни в Нигер

Африканска държава депортира британски депутат заради Китай

Принц Хари и Меган Маркъл превземат Нигерия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com