"Кърваво злато": ЧВК "Вагнер" трупа все повече богатства в Африка и подпомага войната на Путин

4404
"Кърваво злато": ЧВК "Вагнер" трупа все повече богатства в Африка и подпомага войната на Путин
Снимка: iStock

Частната руска военна компания "Вагнер" установи контрол над първата си златна мина в Мали и вероятно ще се опита да разшири влиянието си върху още мини в северната част на западноафриканската страна. Целта е да се подкрепят усилията на Кремъл за избягване на западните санкции.

Още: Ексклузивно ВИДЕО показа как украински разузнавачи залавят наемници от "Вагнер" в Судан

Кремъл трупа злато от Африка

Русия е използвала този прийом, за да натрупа милиарди от занаятчийски мини в Судан, допринасяйки за 2,5 млрд. долара в злато, които Кремъл е генерирал в Африка, откакто нахлу в Украйна през 2022 г.

Занаятчийският - или дребномащабният миньор - е миньор, който не е официално нает от миннодобивна компания, а работи самостоятелно, като добива минерали, използвайки собствените си ресурси, обикновено ръчно.

Конкретната мина, която вагнеровците са завладели на 9 февруари заедно с малийските сили (в Мали имаше военен преврат), е "Интахака" в района на Гао. Това е най-голямата занаятчийска мина в северната част на Мали. През последните години множество въоръжени групировки, включително регионалните фракции на "Ал Кайда" и "Ислямска държава", контролираха и облагаха с данъци мината.

Още: Путин сменя "Вагнер" в Африка с частните компании на двама свои олигарси

Историята на "Вагнер" в Африка и интересът към мините

"Вагнер", създадена от загиналите в самолетна катастрофа в Русия през миналата година Евгений Пригожин и Дмитрий Уткин, проявява интерес към малийското злато още с пристигането си в страната през 2021 г., но не успява да измести международните компании от големите малийски мини в южната част на страната. Данъците, които западните минни компании плащат на малийското правителство, помагат на хунтата да финансира месечния договор на "Вагнер" на стойност 10 млн. долара. Така се оптимизира процесът на рафиниране и продажба на злато, за да получат пари в брой. Занаятчийската златна мина в Интахака е първата златна мина в Мали, над която "Вагнер" си е осигурил контрол, пише в свой анализ американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW), посочвайки с отделни препратки конкретни примери (най-отдолу в текста на института).

Още: Напрежение: Нигер, Мали и Буркина Фасо аут от западноафриканския блок ECOWAS

През декември 2023 г. докладът "Кърваво злато" оценява, че Кремъл е генерирал 2,5 млрд. долара от предприятията на "Вагнер" за производство на кърваво злато в Африка след нахлуването в Украйна. Голяма част от тези пари идват от Централноафриканската република (ЦАР) и Судан, където ЧВК си е осигурила концесии за добив. Докладът е финансиран от Центъра за избор на потребителите и 21Democracy - организация с нестопанска цел, която следи за корупция и се застъпва за прозрачност на правителствата.

Още: Хунтата в Нигер иска помощ от Русия - не може да се справи с "Ал Кайда"

Снимка: Getty Images

Заобикаляне на санкциите и експанзия

"Вагнер", която е санкционирана заради войната на Владимир Путин в Украйна, използва посредници и подставени фирми, за да се възползва от пропуските в западните санкции и да продава златото на световните пазари. По този начин смекчава въздействието на наказателните мерки върху Кремъл. Припомняме, че самият руски диктатор призна в средата на 2023 г. как дълго време е финансирал "Вагнер" - вижте тук с колко.

През следващата година Русия вероятно ще се опита да разшири влиянието си върху сектора на занаятчийския добив на злато в Северно Мали, за да повтори модела с генерирането на милиарди от Судан. Групата разшири зоната на операциите си в Северно Мали през четвъртото тримесечие на 2023 г., когато заедно с малийските сили завзе сепаратистките бунтовнически райони. Тази офанзива и последвалите операции удобно приближиха руските наемници до стотиците нерегулирани занаятчийски златни мини в регионите Гао и Кидал, които бунтовниците контролираха.

Още: С РПГ и дронове: Украински спецчасти избиват ЧВК Вагнер в Судан (ВИДЕА)

През ноември 2023 г., когато се разгръщаше експанзията на "Вагнер" в Северно Мали, Кремъл подписа необвързващ меморандум за разбирателство с малийската хунта за финансиране и изграждане на златна рафинерия в малийската столица Бамако. Планира се тя да преработва 200 тона злато годишно, което е над три пъти повече от произведеното от Мали през 2022 г. (66,2 тона).

Само че ISW прави оценка как "Вагнер" вероятно не разполага с капацитет да контролира много занаятчийски мини в северната част на Мали. Все пак ЧВК може да смекчи тези проблеми и да си осигури достъп до злато, като си сътрудничи с партньорски сили - например малийската армия или проправителствени милиции. Контингентът на "Вагнер" в Мали наброява само 1000 души, разпределени в цялата страна. Наемниците на ЧВК, които помогнаха за превземането на Интахака, си тръгнаха ден след пристигането си и оставиха мината в ръцете на малийската армия, но обещаха "да се върнат". Проправителствените милиции, които преди това контролираха мината, мирно си сътрудничиха с "Вагнер" и малийските сили и все още са в близост.

Още: Фалшиви обещания за пари и постове: "Вагнеровци" отказват да се бият в Африка

Малийски официални лица твърдят, че занаятчийските мини в Мали произвеждат 26 тона злато годишно. Повечето от това злато - 60-73% - идва от югозападната част на страната и възлиза на 1,23 милиарда долара, според данни от 2019 г. Липсата на държавен контрол в северната част на Мали обаче затруднява точната оценка на количеството злато, което се произвежда в региона. "Вагнер" не е активна в богатите на злато райони на Югозападно Мали, но разширяването на дейността на свързаните с "Ал Кайда" лица по-близо до тези златодобивни региони през 2023 г. представлява потенциален повод за бъдеща експанзия на ЧВК и там.

Още: Руски офицер ще свидетелства в Хага за военните престъпления на Москва в Украйна (СНИМКИ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Повече от 100 затворника избягаха от затвор в Нигерия

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com