Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сомалийски ислямисти плениха хеликоптер на ООН

10 януари 2024, 19:48 часа • 4043 прочитания

Сомалийската въоръжена ислямистка групировка Ал Шабаб е заловила хеликоптер на ООН, заедно с около осем души, сред които има пътници и екипаж. За това съобщиха местни източници пред Би Би Си. Хеликоптерът е кацнал на територия, контролирана от групировката в централна Сомалия.

Още: Тоталната война срещу "Ал Шабаб" в Сомалия

Според някои информации, хеликоптерът е бил принуден да направи аварийно кацане, според други кацането е било грешка. Ал-Шабаб контролира големи части от южна и централна Сомалия. Групата е свързана с Ал Кайда и води брутален бунт от близо 20 години. Правителството на Сомалия през последните месеци засили борбата си срещу свързаната с Ал Кайда групировка.

Още: Ислямисти искат да правят халифат в Мозамбик

Пленяването на хеликоптера беше потвърдено пред Би Би Си от министъра на сигурността на региона Галмудуг Мохамед Абди Адан. Няколко чужденци и двама местни жители са били на борда му, каза представител на сомалийската армия майор Хасан Али пред агенция Ройтерс. „Той също така превозваше медицински консумативи и трябваше да транспортира ранени войници от района на Галгудуд“, каза той, цитиран от британската агенция.

Още: Десет души бяха екзекутирани от ислямисти в Сомалия

Хеликоптерът се е насочил към град Уизил близо до фронтовата линия на офанзива срещу Ал Шабаб от правителствените сили, когато се е приземил. ООН все още не е коментирала случая

Още: САЩ твърдят, че са избили десетки бойци на сомалийската "Ал Кайда"

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес