Спекулации около замяната на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева

3806
Спекулации около замяната на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева
Снимка: Getty Images/Guliver

Опитите да се повлияе на страните при издигането на техен кандидат за поста генерален секретар на ООН са неприемливи. Информацията в българската преса, че Русия може да подкрепи подобни действия, е лъжа.

Това заяви говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова относно съобщенията в българските медии, че канцлерът Ангела Меркел е уговорила руския президент Владимир Путин да подкрепи като кандидат от Българя за поста генерален секретар на ООН Кристалина Георгиева вместо издигнатия по-рано претендент Ирина Бокова, пише БГНЕС.

Бокова остава в надпреварата за генерален секретар на ООН

Бившият португалски премиер Антониу Гутериш продължава да бъде водещ претендент за следващ генерален секретар на ООН след провелото се ...

"Неотдавна по време на срещата на Г-20 в Ханчжоу, германският канцлер се опита да говори с руските лидери относно възможната руска подкрепа за друг страничен кандидат от България, а не за издигнатия официално. Но на госпожа Меркел беше казано ясно и категорично, че издигането на кандидат за поста генерален секретар на ООН от дадена държава е изключително и само суверенно решение на тази страна, а всякакви опити пряко или косвено да се повлияе на подобно решение са неприемливи", каза Захарова.

"Ние видяхме публикациите в българската преса относно това, че Русия уж е въвлечена в подобни игри за смяната на кандидатите, а българското правителство планира да промени своето решение и да преназначи кандидат под натиска на някакви външни играчи. Това не може да бъде определено по друг начин, освен като опит нашата страна да бъде въвлечена в някакви задкулисни игри", подчерта говорителят на руското външно министерство.

Ирина Бокова, която в момента оглавява ЮНЕСКО, беше издигната на 11 февруари 2016 г. за поста генерален секретар на ООН от постоянното представителство на България в ООН.

Постът генерален секретар на ООН, който от 2007 г. се заема от южнокорееца Бан Ки Мун, ще се оваканти от 1 януари. Според съществуващите правила за назначаването претендентът за този пост трябва да събере 9 гласа "за", включително на всичките пет постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН.

ООН финансира Асад с десетки милиони под формата на "хуманитарни помощи"

Конфликтът в Сирия навлиза в своята 6 година. За тези години близо 500 000 души загубиха живота си, а други 11 000 000 – или поло...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Повече от 100 затворника избягаха от затвор в Нигерия

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com