Вижте за колко долара се разменя 1 зимбабвийски. Повече е от трилион

30362
Вижте за колко долара се разменя 1 зимбабвийски. Повече е от трилион
Снимка: Getty Images

От понеделник следващата седмица жителите на Зимбабве ще разменят квадрилиони местни долари за няколко щатски долара. Правителството на президента Робърт Мугабе се отказа от, на практика, лишената от стойност валута на Зимбабве, пише в "Гардиън". 

Зимбабве започна да използва чужда валута, включително американския долар и южноафриканския ранд през 2009 година. Това стана след като зимбабвийския долар се срина до рекордно ниски нива вследствие на хиперинфлацията. През 2008 година стигна 500 милиарда процента. В пика на икономическата криза жителите на южноафриканската страна трябваше да разнасят торби с банкноти, за да могат да си купят основни стоки. Цените се качваха най-малко два пъти на ден, припомня Expert.bg.

Властите в Зимбабве сменят името на водопада Виктория

Властите в Зимбабве решиха да преименуват известния водопад Виктория на река Замбези, съобщават африканските медии, цитирани от свето...

От понеделник клиентите, които са имали сметки в зимбабвийски долари преди март 2009 година могат да ги обърнат в американски долари, обяви гуверньорът на Централния резерв на Зимбабве Джон Мангадя в официално съобщение. 

Жителите на Зимбабве могат до септември тази година да обърнат старите долари. В момента някои хора ги продават на туристите като сувенир. 

От банковите сметки, в които е имало до 175 квадрилиона зимбабвийски долара, ще се изплатят по 5 долара. Сумите над 175 квадрилиона долара ще се изплатят по разменен курс от 1 щатски долар за 35 000 000 000 000 000 зимбабвийски долара. Централната банка съобщава още, че хората, които все още пазят старите си банкноти могат да ги разменят за по 1 щатски долар за всеки 250 трилиона зимбабвийски долара. Това означава, че банкнота от 100 трилиона долара ще струва около 40 цента. Банката е заделила 20 милиона щатски долара, с които да се разплати с притежателите на останалите банкноти. 

Последната най-висока стойност на зимбабвийска банкнота има тази, емитирана през 2008 г., в размер на 100 хиляди местни долара.

Зимбабве забрани на чужденци да развиват бизнес на територията й

Нова мярка с цел стимулиране на местната икономика налагат властите в Зимбабве. Чужденците, собственици на дребен и едър бизнес в стран...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com