Заравят хилядите жертви в Либия в общи гробове, ЕК с милиони евро помощ (СНИМКИ и ВИДЕО)

4271
Заравят хилядите жертви в Либия в общи гробове, ЕК с милиони евро помощ (СНИМКИ и ВИДЕО)
Снимка: iStock

Вече над 5000 са жертвите на опустошителното бедствие, което връхлетя Либия през уикенда. Изчезналите са над 10 000 души, след като бурята "Даниел" скъса язовирна стена и водното цунами помете цели квартали на пристанищния град Дерна в Източна Либия.

Световните агенции предават кадри от откриването на масови гробове, в които се заравят телата на загиналите, увити в чували за трупове и одеяла. По предварителни оценки повечето от въпросните изчезнали 10 000 души са били отнесени от морето. 

Видеозапис, направен след падането на нощта в неделя, показва как река от наводнението се стича през Дерна. На сутринта се виждат разрушените квартали, улици, покрити с кал и отломки, затрупани и преобърнати автомобили. 

Наводнението е опустошило една четвърт или повече от средиземноморския град, заличавайки сградите с техните жители, пише Ройтерс.

Министърът на здравеопазването на Източна Либия Осман Абдулджалел обяви, че е бил "зашеметен" от размера на разрушенията: "Трагедията е много значителна и не е по силите на Дерна и на правителството", казва той пред АП.

Сателитни снимки на града от преди и след бедствието показват, че сравнително тесният воден път през центъра на града сега е няколко пъти по-широк, а всички сгради, които са се намирали покрай него, са изчезнали.

Още: МВнР: България е дълбоко натъжена от новините в Либия

Дерна, град с около 89 хил. жители, разположен на около 250 км източно от Бенгази покрай брега, е заобиколен от близките хълмове на плодородния регион Джабал Ахдар. Някога градът е бил мястото, на което бойците от групировката "Ислямска държава" са изградили присъствие в Либия след падането на Кадафи. 

ЕК със спешна помощ

На този фон Европейската комисия отпусна 500 000 евро хуманитарна помощ за справяне с най-спешните нужди на хората в Либия, засегнати от бурята "Даниел".

Средствата за спешна помощ са по механизма на ЕС за гражданска защита заради щетите, предизвикани от бурята в последните дни. Финансирането ще бъде за животоспасяващи здравни, водопроводни и санитарни доставки. 

Още: Италия и Турция помагат на Либия след наводненията

Помощта бе определена след като либийските власти са потърсили международна помощ чрез представителството си към ООН в Женева. Германия, Румъния и Финландия вече са предложили значителна помощ от палатки, полеви легла и одеяла, 80 генератора за ток, храни, резервоари за вода. ЕС е готов да съгласува предоставянето на допълнителни предложения за помощ.

След 2011 г., когато бе свален и убит ръководителят на страната Муамар Кадафи, ЕС е предоставил помощ на нуждаещи се хора в Либия за над 89 милиона евро. Либия получава помощ от ЕС за развитие и ранно възстановяване, добавя ЕК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Повече от 100 затворника избягаха от затвор в Нигерия

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com