Зимбабве забрани на чужденци да развиват бизнес на територията й

77435
 Зимбабве забрани на чужденци да развиват бизнес на територията й
Снимка: Getty Images/ Guliver

Нова мярка с цел стимулиране на местната икономика налагат властите в Зимбабве. Чужденците, собственици на дребен и едър бизнес в страната, рискуват да бъдат арестувани, ако продължат да работят, след като мине срокът, в който трябва да предадат бизнеса си на местни жители, предаде Ал-Джазира, цитирана от Стандарт Нюз.

Този ход е в съответствие със Закона за защита на местното население и на икономически им възможности, приет от правителството.

В Африка има 55 милиардери

На Черния континент има 55 милиардери, като най-богатият мъж е нигерийският магнат Алико Данготе /20,2 млрд. долара/, сочи класацията...

Законът добави фризьори, козметични салони, пекарни, агенциите по заетостта и мелниците към списъка на тези, които могат да бъдат преследвани, ако не се съобравят с новите мерки.

В текста се споменават селското стопанство, транспорта, имотни агенции, тютюневи индустрии, рекламни агенции, преработката на мляко и местните изкуства и занаяти като запазени сектори на икономиката.

"Имам честта да потвърдя, че някои чужди лица са все още работещи в запазените секторите и имат краен срок в продължение до 1 януари за тях, за да се съобразят с изискването да се откажат от своите стопанства в този сектор", каза министърът на младежта и икономиката Магосвонгве.

През август миналата година Робърт Мугабе, президент на Зимбабве, заплаши да експулсира чуждестранните предприятия, в опит да намали определена от него "намеса на Запада" в политиката на страната от 1980 г. насам, когато страната получи независимост от Великобритания.

ООН: Африка се урбанизира най-бързо

Африка, където живеят почти 1,2 милиарда души, демонстрира най-високите темпове на урбанизация в света. Това се казва в доклад на Ико...

Тази заплаха идва близо месец след като той спечели изборите, които Европейският съюз и Съединените щати отказаха да признаят за легитимни.

Мугабе конфискува повечето от обработваемата земя в имете на правителството, позовавайки се на нуждата за справедливост на гражданите, след колониалния режим.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com