90% от шефовете в САЩ искат да знаят дали техните служители са ваксинирани срещу Covid-19

2689
90% от шефовете в САЩ искат да знаят дали техните служители са ваксинирани срещу Covid-19
Снимка: Ваксина

Ваксинирали ли сте се срещу Covid-19?

Това е, което по-голямата част от компаниите ще питат своите служители, според ново проучване сред изпълнителните директори в САЩ, цитирано от агенция MarketWatch, предава БНР.

ЕМА разреши съхранение на ваксината на Pfizer при температури на стандартни фризери

Европейската агенция по лекарствата разреши съхранението на ваксината срещу коронавируса на Pfizer/BioNTech при по-високи температури о...

91% от 140-те анкетирани изпълнителни директори казват, че техните компании ще искат служителите им да ги информират, след като те бъдат ваксинирани срещу коронавирус, според проучването на KPMG - една от водещите световната данъчни, консултантски и счетоводна фирма.

Този въпрос ще бъде част от новото нормално, тъй като броят на случаите на Covid-19 намалява и нивата на ваксинации в САЩ продължават да се покачват, показва проучването. Всичките изпълнителни директори, анкетирани от KPMG, генерират поне 500 милиона долара годишни приходи.

Малко над половината изпълнителни директори (52%) заявиха, че очакват бизнесът да се нормализира до есента или зимата на 2021 г. Други 29% казват, че ще отнеме време до някакъв момент през следващата година, докато други 19% казват, че бизнесът се е променил завинаги.

Към датата на проучването (23-ти март 20201 г.) почти една трета от възрастните американци вече получиха поне една доза от двукратните ваксини, произведени от Moderna и Pfizer/BioNTech, според на тракер от Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Малко над 17% са напълно ваксинирани, показва още тракерът на CDC.

Johnson&Johnson JNJ е трета компанията в САЩ, която също получи неотдавна разрешение за спешна употреба на нейната еднодозова ваксина.

Песков: Путин е добре след ваксината, няма странични ефекти

Президентът понася много добре ваксината срещу коронавирус, няма никакви странични ефект. Това съобщи в петък пред журналисти прессекре...

Проучването на KPMG показва, че много компании ще искат да знаят статуса на ваксинация на своите служители, а насоките на Американската комисия за равни възможности за заетост посочват, че работодателите по принцип могат да изискват ваксинации.

Изключение може да има за работниците, които "истински се придържат към религиозните си убеждения“ срещу ваксинация или работници с увреждания, които им пречи да бъдат ваксинирани.

Работодателите могат да попитат за статуса на ваксинация на работник, тъй като това не е въпрос, свързан с уврежданията, смята адвокатската кантора Saul Ewing Arnstein&Lehr. Отговорът на лицето "не разкрива непременно медицинското състояние на служителя“, твърдят от фирмата. Може да има много причини, поради които човек все още не е получил ваксината, отбелязват адвокатите на фирмата.

От една страна, работникът все още може да няма достъп до дадена ваксина срещу Covid-19.

Половината от главните изпълнителни директори, анкетирани от KPMG, заявиха, че най-голямото им притеснение е, че политиката и достъпът до ваксини в различните държави ще попречат на усилията за ваксиниране на персонала. Например европейските страни изпитват трудности по полаганите от тях усилия за ваксинация.

AstraZeneca: ЕС ще получи 10 млн. дози ваксина до края на март

Към настоящия момент няма планиран експорт освен към страните от COVAX. Страните от Европейския съюз ще получат близо 10 милиона дози в...

Една трета от изпълнителните директори пък се притесняват, че служителите им няма да се имунизират поради дезинформация относно безопасността на ваксините.

В САЩ по-малко хора изчакат и колебливостта отслабва, сочат последни анкети. Едва 22% от анкетираните през февруари от мозъчния тръст Kaiser Family Foundation са се класирали в категорията "изчакайте и вижте", в сравнение с 31% през януари от 39% през декември.

Анкета на Pew Research Center, публикувана по-рано този месец, пък показва че 69% от американците възнамеряват да се имунизират или вече са били ваксинирани. Това е повече от 60% от американците, които са заявили през ноември 2020 г., че планират да бъдат ваксинирани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Срутеният мост в Балтимор - инцидент за политическа употреба срещу Байдън

Заради хакeри: Криптосекторът претърпя огромен инцидент със сигурността

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com