Антитела от лами дават надежда за справяне с коронавируса

1788
Антитела от лами дават надежда за справяне с коронавируса
Снимка: Getty Images/Guliver

Стремежът за ефективно лечение срещу COVID-19 доведе изследователски екип до откриването на невероятен партньор за неговата работа: лама на име Уинтър (Зима), разказва Сайънс Дейли. Екипът от Остинския университет в Тексас, Националните здравни институти и белгийския университет в Гент обявиха резултатите си на 5 май относно възможен път за лечение на коронавирус, включващ лами.

Определяйки това като едно от първите известни антитела за неутрализиране на SARS-CoV-2, Джейсън Маклалън, доцент по молекулярни бионауки в Остинския университет и съавтор, направи препратка към вируса, причиняващ COVID-19. Изследователите свързват две копия на специална форма на произведени от лами антитяло, за да създадат ново антитяло, което плътно се свързва с основен протеин на коронавируса, който причинява COVID-19. Този протеин ще раздели вируса в клетките гостоприемници. Първоначалните резултати предполагат, че антитялото блокира вирусите срещу заразяване на клетките в този протеин. Освен това екипът е готов да проведе проучвания при хамстери, като целта е да се разработи лечение, което да помогне на заразени хора по-късно, предава БГНЕС.

Анализ: САЩ ще излязат като лидер от пандемията

САЩ въпреки всичко ще излязат като световен лидер от пандемията, пише американският консервативен вестник The Washington Examiner. Ето ...

Това ще бъде особено полезно за уязвимите групи като възрастните хора, при които се наблюдава скромна реакция на ваксинации, предполагайки, че безопасността им може да е непълна. Медицинският персонал и други хора с повишен риск от излагане на вируси също могат да се възползват от незабавна защита.

Тъй като имунната система на ламите открива чужди нашественици като бактерии и вируси, тези животни развиват две форми на антитела: една, която е идентична с човешките антитела, и друга, която е с размер само около една четвърт от тази на хората. Именно по-малките могат да бъдат разпръснати и използвани в инхалатор, наречени еднодоменни антитела или нанотела.

Ламата Уинтър е на 4 години и живее в селскостопанска ферма в Белгия, заедно с около 130 други лами и алпаки. Участието й в експеримента започва през 2016 г., когато тя е на около 9 месеца и с нейна помощ бяха изследвани два по-ранни коронавируса: SARS-CoV-1 и MERS-CoV. В продължение на около шест седмици тя е била инжектирана със стабилните протеини, за които стана дума по-горе, от тези вируси по метод, подобен на този при хората за имунизация. След това изследователите са получили проба от кръв и изолирани антитела, които се свързват с всеки вариант на този протеин.

 

11 денонощия арест за организатор на почистване на стадион в Петербург

Петроградският районен съд на Петербург привлече към отговорност Кирил Троценко, организирал масово събиране на хора в „Газпром А...

Всичко за коронавируса следете ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

"Навръх Великден": Бомбени заплахи в Ню Йорк

Почина прочут американски художник

САЩ ще правят специални сензори за умни бомби за Украйна (ВИДЕО)

The Telegraph: Тръмп има мащабен план за НАТО и за мир в Украйна

"Катастрофално положение": Наводнения в Тексас

Мексико продължава издирването на трима сърфисти

Путин плаща за оръжие за Украйна: САЩ прокарват нов план

Стотици арестувани в САЩ по време на студентските протести (ВИДЕО)

ООН призова Грузия да оттегли проектозакона за „чуждестранното влияние“

Байдън за студентските протести: Редът трябва да надделее

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com