Бокова остана назад в класацията за генерален секретар на ООН

4978
Бокова остана назад в класацията за генерален секретар на ООН
Снимка: БГНЕС

Съветът за сигурност на ООН проведе второто предварително гласуване по списъка на кандидатите за поста генерален секретар на Световната организация.

След закритото заседание председателстващият Съвета за сигурност малайзийски дипломат Рамлан бин Ибрахим съобщи на журналистите само, че гласуването се е провело, но не и какви са резултатите.

„Състоя се вторият рунд на предварителното гласуване. Всичките 11 кандидати ще бъдат уведомени за резултата си чрез постоянните представители на страните, които са ги издигнали”, каза дипломатът.

Второ гласуване за генерален секретар на ООН

Съветът за сигурност на ООН за втори път ще гласува кандидатурите за поста на генерален секретар на световната организация, сред които ...

Ибрахим посочи, че председателят на 70-тата сесия на Общото събрание Могенс Люкетофт също е бил уведомен само, че гласуването се е състояло.

Малко след това стана ясно, че Ирина Бокова е на пето място със 7 гласа „за”, 7 „против” и 1 „въздържал се”. Все още начело в надпреварата е експремиерът на Португалия Антониу Гутериш, който е събрал събрал 11 гласа „за”, 2 „против” и 2 „въздържал се”, а втори е сърбинът Вук Йеремич – бивш председател на Общото събрание на ООН, който получи 8 гласа „за”, 4 „против” и 3 „въздържал се". На трето място е Сусана Малкора – първи дипломат на Аржентина, с резултат 8/6/1. Бившият президент на Словения Данило Турк сега е четвърти с резултат 7/5/3.

На първото гласуване на 21 юли най-много гласове събра бившият премиер на Португалия Антониу Гутериш. В първата тройка бяха също екс президентът на Словения Данило Турк и генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Постът на генералния секретар ще се оваканти на 1 януари 2017 година, след като сегашният генерален директор на ООН Бан Ки Мун напусне поста на 31 декември. 

27 влиятелни французи подкрепиха Бокова преди втория вот в ООН

27 водещи личности от френския политически, икономически и културен живот, подкрепящи кандидатурата на Ирина Бокова за шеф на ООН, публ...

В надпреварата се включиха 11 претенденти. По-рано тази седмица кандидатурата си оттегли бившият външен министър на Хърватия Весна Пусич, която събра най-малко гласове при първото гласуване, предаде БГНЕС. 

Гласуванията в Съвета за сигурност са тайни - както първото, което се проведе в последната седмица на юли, така и сегашното. В тях участват петте постоянни членове на Съвета - САЩ, Великобритания, Франция, Китай и Русия, както и десетте временни членове.

През октомври тази година ще е ясно окончателно кой ще е новият генерален секретар на ООН, като през септември предстои Общо заседание на ООН, на което ще бъде избран заместникът на Бан Ки-мун. Изборът ще стане, след като Съветът за сигурност даде своите препоръки за най-подходящите кандидати след серия гласувания - до септември.

Очаква се в края на този месец кандидатите да са двама, най-много трима, което прави шансовете на Ирина Бокова след днешното гласуване доста малки. Мандатът на генералния секретар на ООН ще е 5 години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ" : Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа