Бразилия гласува в най-непредвидимите избори в историята си

2179
Бразилия гласува в най-непредвидимите избори в историята си
Снимка: Getty Images/Guliver

Общи президентски, парламентарни и губернаторски избори ще се проведат днес в Бразилия. В гласуването, което ще определи политическия и социално-икономическия ход на най-голямата южноамериканска страна през следващите четири години, са регистрирани повече от 147 милиона гласоподаватели, пише БГНЕС.

Бразилците ще трябва да изберат президента и вицепрезидента на републиката, управителите и подуправителите на всички 26 щата и федералния окръг, депутати от регионалните законодателни органи, 2/3 от членовете на горната камара на Националния конгрес и долната камара на този законодателен орган. Право на глас имат граждани на възраст над 16 години. Участието в изборите е задължително за гласоподаватели на възраст от 18 до 69 години, а тийнейджърите на възраст 16-17 години и хора на възраст над 70 години могат да гласуват по желание. Официалното встъпване в длъжност на новия държавен глава е насрочено за 1 януари 2019 г.

Борбата за висшия пост

За най-високата държавна длъжност в Бразилия се конкурират 13 кандидати. Според проучванията на общественото мнение обаче, нито един от претендентите за президентския мандат най-вероятно няма да може да спечели в първия кръг. Според бразилското законодателство, ако никой от кандидатите не получи повече от половината от гласовете, двамата участници, получили най-много гласове в надпреварата, ще се срещнат във втория кръг, който ще се проведе на 28 октомври.

Въпреки това не можем да изключим изненади, особено след като наблюдателите нарекоха тези избори най-непредвидимите в цялата история на Бразилия. Преди началото на предизборната кампания главният фаворит, бившия държавен глава Луис Инасио Лула да Силва, бе лишен от свобода след корупционен процес и му бе отнета възможността да се съревновава за висшия пост. А настоящият лидер на президентската надпревара Жаир Болсонаро беше сериозно ранен при опит за убийство и едва не излезе от битката. Този кандидат бързо се възстанови след операцията, но поради инцидента беше лишен от възможността лично да участва в предизборни кампании и телевизионни дебати.

Лидерството на „бразилския Тръмп“

Пенсиониран военен и поддръжник на крайнодесни възгледи Болсонаро, според данните от всички проучвания на общественото мнение, води по популярност сред участниците в президентската надпревара. Той бе номиниран за върховния пост от консервативната Социалнолиберална партия, която е представена в долната камара на националния парламент само от девет депутати, включително от самия него. Болсонаро е избиран за депутат седем пъти и от 1988 г. е сменил осем политически партии.

В пресата често го наричат "бразилският Тръмп" и той използва това сравнение неведнъж по време на предизборната си кампания. А в края на миналата година Болсонаро категорично заяви, че главата на Белия дом е пример за него. Бразилският консервативен депутат до голяма степен споделя възгледите на американския лидер: той защитава правото на съгражданите си за свободно притежание и носене на оръжие, призовава за защита на националната индустрия и ограничава влиянието на Китай, скептично е настроен към необходимостта да защитава правата на малцинствата и предпочита социалните пред традиционните медии.

В лицето на нарастващата престъпност, много бразилци са впечатлени от военното минало на Болсонаро. Смята се, че бившият десантчик ще се стреми към политика на "твърда ръка" в областта на обществената сигурност, която, на фона на постоянните съобщения за убийства и грабежи, се превърна в основна грижа на гражданите. По-специално, кандидатът обеща да насърчи законопроекта за химическа кастрация на изнасилвачите, както и да промени наказателния закон, така че непълнолетните, които са извършили тежки престъпления, да бъдат съдени толкова сурово, колкото и възрастните.

Със суровите си изявления Болсанаро обаче спечели и много опоненти, които обвиняват политика в авторитарни наклонности. Той многократно е говорил положително за периода на военната диктатура в Бразилия (1964-1985), заявявайки, че грешката на тогавашните лидери на републиката е "да измъчват, а не да убиват". В допълнение, кандидатът се радва на по-ниска популярност сред жените и членовете на сексуалните малцинства. За първите Болсонаро заяви, че трябва да получават по-ниска заплата, а за вторите - че никой не ги харесва, но обществото е принудено да ги "толерира".

Принудителна замяна в лагера на левите сили

Второто място в рейтинга на симпатиите на бразилските гласоподаватели вече няколко седмици заема бившия кмет на Сао Пауло Фернандо Адад. Той бе номиниран от лявата Работническа партия (PП) след присъдата на Лула да Силва. Основният лозунг на предизборната кампания на бившия кмет е "Адад - това е Лула". По този начин членовете на партията на Лула да Силва се опитват да убедят поддръжниците на бившия президент да гласуват за "заместващия го кандидат".

PП не крие особено, че Адад координира всички принципни решения с бившия държавен глава, който е в затвора. Този политик се застъпва за запазването и разширяването на социални програми, насочени към подпомагане на бедните. Що се отнася до бюджетния дефицит, по време на неотдавнашните телевизионни дебати Адад заяви, че възнамерява да увеличи тежестта върху "горните етажи" - т.е. да запълни хазната за сметка на по-високите данъци върху големия капитал.

В областта на външната политика кандидатът обещава, в случай на победа, да развие сътрудничество в рамките на групата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка). Според него страните, включени в този съюз, представляват "много важни пазари за Бразилия и най-голямата южноамериканска страна трябва да "разработи двустранни и многостранни споразумения с тези партньори".

В същото време противниците на Адад посочват, че партията, която представлява, е замесена в редица корупционни скандали. През септември тази година прокуратурата на щата Сао Пауло повдигна обвинения срещу кандидата за кражба, пране на пари и организиране на престъпна дейност. Според следствието, през 2012 г. Адад е получил незаконно 2,6 млн. реала (635 000 долара) от строителната компания „UTC-Engenharia“. Според прокуратурата политикът е похарчил тези пари за предизборната си кампания и в замяна е обещал на ръководството на компанията помощ при сключване на договори.

Самият бивш кмет нарече тези обвинения неоснователни и политически мотивирани.

Разочарование от политици и десен популизъм

Според редица експерти подготовката за предстоящото гласуване е белязана от нарастващата популярност на ултраконсервативните сили, независимо от факта, че през последните години (2003-2016 г.) привържениците на лявата идеология са на власт в страната. "Ние говорим за популистки реакционни идеи. В историята на Бразилия никога не е имало такава ситуация, всъщност това е отричане на демократичния път", заяви за ТАСС преподавателят по политически науки във Федералния университет „Флуминенсе“ Едуардо Родригес Гомес.

Той свързва ситуацията с "деморализирането на политиката". Според Родригес Гомес след поредицата корупционни скандали бразилските гласоподаватели са разочаровани от сегашната политическа система. "При тези условия търсенето на прости и бързи решения, които десният популизъм предлага, нараства, а Болсонаро е лидер на това движение. Нарастването на неговата популярност показва, че тази идеология е намерила отговор в Бразилия", подчерта експертът.

На свой ред ръководителят на бразилския изследователски център „Аудипло“ и член на Международния дискусионен клуб „Валдай“, Фабиан Миелничук отбеляза, че характерна черта на тези избори е "крайната поляризация" на общественото мнение. "Хората са престанали да бъдат рационални по отношение на кандидатите, програмите им почти не се обсъждат, всичко се свежда до подкрепата или критиките към РП". Според него настоящата ситуация може да се отрази неблагоприятно на стабилността в случай на победа на двамата политици, които водят в президентската надпревара.

"Ако Болсонаро победи, тази нестабилност ще се дължи на липсата на подготовка на новото правителство. Цялата му програма се основава на конфронтация с лявата страна, а не на конкретни предложения. В края на краищата той вече каза, че не иска да влиза в съюзи, тъй като всички останали партии са корумпирани. В този случай, за да води страната, той ще трябва да разпусне парламента и това е нарушение на конституционния ред ", каза Миелничук.

"Що се отнася до възможната победа на Адад, вече е известно, че той води преговори с пазарни експерти, за да ги покани в правителството." Лула да Силва направи същото през 2003 г. Но проблемът е, че през 2003 г. не съществуваше такова отрицателно отношение към Работническата партия, което съществува днес. Затова независимо колко уважавани либерални икономисти ще привлече Адад в кабинета си, гласуващите за Болсонаро няма да приемат неговото правителство ", заключи експертът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка