Четири причини за срещата на Путин и Тръмп в Хелзинки

6304
Четири причини за срещата на Путин и Тръмп в Хелзинки

Срещата на руския президент Владимир Путин и американският му колега Доналд Тръмп ще се проведе на 16 юли в Хелзинки. От Кремъл по-рано съобщиха, че на срещата президентите смятат да обсъдят перспективите за по-нататъшното развитие на двустранните отношения, актуални въпроси от международния дневен ред. Това ще бъде първата среща между лидерите на двете страни, без да е обвързана със среща на върха.

Преди година Путин и Тръмп се срещнаха за пръв път в Хамбург в рамките на G20, а след това през ноември 2017 г. на срещата на за кратко си поговориха във Виетнам на срещата на върха на APEC.

Тръмп вярва, че срещата му с Путин ще помогне за повече мир

Американският президент Доналд Тръмп се надява, че предстоящата му среща с руския президент Владимир Путин ще намали напрежението в дву...

Финландското издание Ilta-Sanomat цитирано от РИА Новост посочва четири причини, защо за място на провеждане на срещата са избрали Хелзинки.

1. Историческата роля на Финландия

Първата „финландска“ среща през 1975 г. се проведе по повод преговорите на президента на САЩ Джералд Форд с генералния секретар на ЦК на КПСС Леонид Брежнев. Резултатът бе подписване на Хелзинкското споразумение – документ, подписан от държавните глави на 35 страни с декларация за подобряване на отношенията между комунистическите и капиталистическите държави. Впоследствие, говорейки за споразумението те ще имат предвид „разведряване“ във времето на студената война.

През 1990 г. няколко месеца преди разпадането на СССР, Джордж Буш (баща) и Михаил Горбачов обсъждаха в Хелзинки кризата в Персийския залив.

През 1997 г. в официалната резиденция на финландския президент Ментоними президентът на САЩ Бил Клинтън и президентът на Русия Борис Елцин проведоха руско-американски преговори.

Определиха дата на срещата Путин-Тръмп

Дълго чаканата среща между американския президент Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин ще се проведе в Хелзинки на 16-ти юли,...

Днес Белият дом и Кремъл се надяват, че предстоящата среща ще доведе до подобряване на руско-американските отношения, пише изданието.

2. Финландия не е член на НАТО

Още една причина, по данни на изданието е, че Финландия е „неутрална страна“, тъй като тя не влиза в НАТО. Членството на Финландия в Европейския съюз свързва страната със Запада, освен това тя е в добри отношения както със Съединените Щати, така и с Русия.

3. Логистични причини

В допълнение към историческите причини Хелзинки е логистично удобно място за среща. Преди руско-американската среща, Тръмп ще бъде в Брюксел на срещата на НАТО на 11-12 юли. След това ще се срещне с премиерът на Великобритания Тереза Мей и кралица Елизабет Втора във Великобритания на 13 юли. На 15 юли в Москва ще завърши Световният футболен шампионат. Времето за полет между Хелзинки и Москва отнема около час и половина, което е удобно за руския лидер, пише изданието.

"Вашингтон пост": Да не се хранят големи надежди за срещата Путин-Тръмп

Външното министерство на Русия предупреди да не се хранят твърде големи очаквания за дипломатически пробив на срещата между руския през...

4. Лични причини

Краткото време между тези събития, това според изданието е възможност за руския президент да привлече максимално световното внимание. Путин ще вземе участие в най-голямото спортно мероприятие в света, а на следващият ден ще се срещне с Тръмп.

От друга страна, пише Ilta-Sanomat срещата във Финландия дава възможност за символичен жест, който може да има важно значение за международните отношения. Тръмп ще напусне срещата с НАТО, за да се срещне с Путин. Това подчертава неговата неотдавнашна критика към лидерите от НАТО, състоящо се в това, че трябва да инвестират повече във военни разходи. Срещата на неутрална почва може да окаже натиск върху лидерите на НАТО, за увеличаване на разходите за отбрана, което от своя страна ще облекчи финансовата тежест на САЩ, смята изданието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

NYT: Пратените от САЩ ракети ATACMS са поразили летището в Джанкой (ВИДЕО)

Сикорски: Дипломацията е първата линия на отбрана на Полша

Лавров говори: Пореден явен намек-заплаха към Армения

За първи път в историята: "Мулен Руж" се разпадна (ВИДЕО)

Мистериозно изчезна бившата съпруга на задържания с подкуп руски зам.-министър

Кулеба: Нещо не е наред със Запада

Русия се готви да пази от съд биещи се за нея чужди наемници в Украйна

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават през Обединеното кралство: Ирландски министър

Петролни продукти пламнаха в руска индустриална зона (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС готви санкции срещу "сенчестия флот" на Русия и корабите от Северна Корея

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа