X
 
 

Човек на Тръмп заместник на Кристалина Георгиева в МВФ?

597 2
Човек на Тръмп заместник на Кристалина Георгиева в МВФ?
Снимка: Getty Images
Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп обмисля да номинира Джефри Окамото, изпълняващ длъжността помощник-министър на финансите, за първи заместник на управляващия директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, предаде Reuters, цитирана от БНР. Агенцията се позова на трима души, запознати с процеса на подбор. Говорители на МВФ фонд и на американското финансово министерство обаче все още отказват коментар по темата.

Ако Окамото стане №2 във фонда, това може да засили влиянието на републиканската администрация на Тръмп върху МВФ - институция, на която тя гледа като на съюзник в усилията си да сложи край на китайски търговски и икономически практики, отбелязва агенцията.

Кристалина Георгиева сменя първия заместник-директор на МВФ Дейвид Липтън

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева направи в петък първия си основен кадрови ход, откакто тя пое...

Ако бъде назначен, 35-годишният Окамото ще замени като втория човек в йерархията на международната финансова институция 66-годишния Дейвид Липтън. Американският икономист, който заема поста от 2011 г. - по-дълго от когото и да било в историята на МВФ – обяви преди дни, че ще се оттегли в края на този месец.

Липтън е работил за двама президенти демократи - Бил Клинтън и Барак Обама.

Окамото е постъпил в министерството на финансите на САЩ през 2017 г. и е участвал в търговските преговори с Китай.

По традиция вторият човек в йерархията на МВФ е гражданин на САЩ, които са най-големият акционер във фонда, а за управляващ директор е избиран европеец.

Кристалина Георгиева: Уверени сме в устойчивостта на китайската икономика

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева изрази увереност в устойчивостта на китайската икономик...

Кристалина Георгиева, която оглави МВФ през октомври - съобщи за напускането на Липтън в рамките на предприетите от нея промени в ръководството на институцията. Тя ще трябва да приеме номинацията на администрацията на Тръмп и да я представи на Управителния съвет на фонда.

Actualno.com

Етикети:

  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
    Човек на руския еничар Тръмп става помощник на руската еничарка Сталинка! Егати новината!
  • Алфа 1.1 Алфа преди 1 седмица Профил на трол?
    ей , нямате угодия вие краварските мекерета :)
    : 0 !