Доналд Тръмп е новият президент на САЩ (НА ЖИВО)

15903
Доналд Тръмп е новият президент на САЩ (НА ЖИВО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Доналд Тръмп мина 50-процентната бариера с резултат от 51% или 276 електорални гласа срещу 218 за Хилари Клинтън. Последните 10 гласа дойдоха от Уисконсин.

На практика той е новият президент на САЩ и е въпрос на минути това да стане официален факт. Хилари Клинтън позвъни на Доналд Тръмп и го поздрави с победата, съобщи CNN.

Тръмп спечели в щатите Пенсилвания, Уисконсин и Аляска, които му донесоха 33 гласа, правейки преднината му пред Клинтън недостижима.

Така нюйоркският бизнес магнат се превърна в 45-тия по ред президент на страната, който ще управлява от Белия дом през следващите четири години, отбелязва и AFP.

Actualno.com припомня, че тънката подробност е, че има още доста време преди окончателното пълно преброяване на гласовете и е възможно да има обжалване от щаба на Клинтън.

Освен това, официалният избор на новия американски президент е всъщност след месец и половина, когато ще гласува т.нар. Изборна колегия. Изборната колегия се състои от 538 души - представители на отделните щати, като трябват минимум 270 гласа на единия от двамата кандидати, за да е сигурен за президент. Числото 538-те електори се получава от 435 представители в Камарата на представителите на Конгреса, 100-те сенатори от всичките 50 щати и трима електори от Вашингтон.

Доналд Тръмп е на съвсем тънък косъм от Белия дом*

Невероятно, абсурдно, немислимо - сигурно много хора биха използвали тези думи, но милиардерът Доналд Тръмп изглежда ще спечели изборит...

Особеност е, че представителите на само 24 от всичките 50 щата са задължени да гласуват така, както са гласували обикновените избиратели пред урните. На 19 декември тази година Изборната колегия официално трябва да избере новия президент на САЩ, който встъпва в длъжност на 31 януари догодина.

Какво означава Тръмп президент на САЩ за България

Според политолога Огнян Минчев Доналд Тръмп ще заложи на политика, обърната повече към САЩ и ще се отдръпне от глобализацията - политика, която САЩ води от 1990 година. Социологът Андрей Райчев изключи възможността Тръмп и Путин един вид "да се разберат" относно владението на света, както след 1945 година и Ялта. Райчев прогнозира рязка промяна на отношенията между САЩ и Русия - или голямо подобряване, или голямо влошаване, но това нямало да се отрази на Източна Европа.

Тръмп ще започне от нулата по отношение на Русия, добави Огнян Минчев пред Нова телевизия. А Соломон Паси даде интересна теза за глобализацията - малко американци имали всъщност паспорти т.е. не са пътували никъде и не знаят нищо за света и Европа трябвало да помогне за образоването им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Срутеният мост в Балтимор - инцидент за политическа употреба срещу Байдън

Заради хакeри: Криптосекторът претърпя огромен инцидент със сигурността

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com