Доналд Тръмп е на съвсем тънък косъм от Белия дом*

7864
Доналд Тръмп е на съвсем тънък косъм от Белия дом*
Снимка: Getty Images/Guliver

Невероятно, абсурдно, немислимо - сигурно много хора биха използвали тези думи, но милиардерът Доналд Тръмп изглежда ще спечели изборите за президент на САЩ. Дотук Тръмп води с 276 на 218 гласа срещу Хилари Клинтън за Изборната колегия, която всъщност официално определя кой е новият американски президент. За окончателна победа му трябват 270 гласа.

Щабът на Хилари Клинтън официално пожела лека нощ на избирателите си и обяви, че има да се броят още много гласове, затова тази нощ (бел. ред. - американско време) повече няма да има изявления. Щабът на Тръмп още не е обявил победа, но вече се готви за такава.

Тръмп и Клинтън вече са съвсем близо един до друг, милиардерът води с малко

216 гласа в Изборната колегия има кандидатът на Републиканската партия за президент на САЩ Доналд Тръмп срещу 197 за кандидата на Демок...

Първо изцяло преброени бяха гласовете в Кентъки, където Тръмп спечели с 62,5% срещу 32,7% за Клинтън и това се оказа успешният тон за отличното представяне на милиардера. Тръмп взе Северна Каролина, Охайо и Флорида, като особено изненадващ беше резултатът във Флорида заради изявленията на кандидата на Републиканската партия против мигрантите от Мексико и заканите да строи стена на границата. Във Флорида много вероятно вотът е обърнат от другите двама кандидати за президент - Джил Стайн от Зелената партия и Гари Джонсън от Либертарианската партия. Те вземат 266 000 гласа, а Тръмп побеждава Клинтън със 130 000 гласа. Тръмп направи обрат и в Пенсилвания, където буквално в самия край успя да заеме първото място.

Тънката подробност е, че има още доста време преди окончателното пълно преброяване на гласовете и е възможно да има обжалване от щаба на Клинтън. Освен това, официалният избор на новия американски президент е всъщност след месец и половина, когато ще гласува т.нар. Изборна колегия.

Припомняме, че Изборната колегия се състои от 538 души - представители на отделните щати, като трябват минимум 270 гласа на единия от двамата кандидати, за да е сигурен за президент. Числото 538-те електори се получава от 435 представители в Камарата на представителите на Конгреса, 100-те сенатори от всичките 50 щати и трима електори от Вашингтон. Особеност е, че представителите на само 24 от всичките 50 щата са задължени да гласуват така, както са гласували обикновените избиратели пред урните. На 19 декември тази година Изборната колегия официално трябва да избере новия президент на САЩ, който встъпва в длъжност на 31 януари догодина.

Какво означава Тръмп президент на САЩ за България

Клинтън започна да наваксва на Тръмп, но все още доста слабо

Около час трябваше на Хилари Клинтън да направи обрат в един от големите щати, които дават най-много гласове за Изборната колегия. Став...

Според политолога Огнян Минчев Доналд Тръмп ще заложи на политика, обърната повече към САЩ и ще се отдръпне от глобализацията - политика, която САЩ води от 1990 година.

Социологът Андрей Райчев изключи възможността Тръмп и Путин един вид "да се разберат" относно владението на света, както след 1945 година и Ялта. Райчев прогнозира рязка промяна на отношенията между САЩ и Русия - или голямо подобряване, или голямо влошаване, но това нямало да се отрази на Източна Европа.

Тръмп ще започне от нулата по отношение на Русия, добави Огнян Минчев пред Нова телевизия. А Соломон Паси даде интересна теза за глобализацията - малко американци имали всъщност паспорти т.е. не са пътували никъде и не знаят нищо за света и Европа трябвало да помогне за образоването им.

*Обновена в 9.36 ч.

Ще има ли нов шок - в най-ранната фаза на борбата Тръмп смазва Клинтън

Кандидатът на Републиканската партия Доналд Тръмп има поводи за радост, след като първите резултати на изборите в САЩ показват сериозно...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Вашингтон: Надяваме се Израел и Хамас да преодолеят различията си

Отровен обяд: Жената, сервирала свинско с гъби, от което умират трима, пледира невинност

За убийство преди повече от половин век: Арестуваха извършителя

Наемали незаконно деца за почистване: Глобиха американска компания с 650 000 долара

Съдия заплаши Доналд Тръмп със затвор

"Пулицър" за отразяване на войната в Газа

Австралия обвини Китай в неприемливо и непрофесионално поведение

Тръмп сравни администрацията на Байдън с Гестапо

Опит за атентат срещу Белия дом или нещастие: Катастрофа завърши с един убит

Военните на САЩ извършиха тестов полет на F-16, управляван от изкуствен интелект (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com