Доналд Тръмп: Сделката с Иран е катастрофа

4442
Доналд Тръмп: Сделката с Иран е катастрофа
Снимка: Getty Images

Сделката с Иран е катастрофа, заяви кандидатът за президентската номинация на Републиканската партия Доналд Тръмп.

"Сделката с Иран е една от най-лошите в историята на САЩ, а може би и в историята на света. Това е пълна катастрофа. Абсолютно всички аспекти на съглашението не издържат на каквато и да е критика", заяви Тръмп на среща с избиратели в гр. Дери, Ню Хемпшир.

"Ако Конгресът одобри съглашението, Иран ще получи достъп до над 150 млрд. долара, които ще похарчи за терор по цял свят. Съглашението представлява опасност и за Израел, който здравата е загазил. Не знам как Израел би могъл да се примири с такава една сделка", попита риторично милиардерът.

На 14 юли Иран и Шесторката достигнаха до историческо съглашение по иранската ядрена програма след 10-годишни преговори. Съгласно споразумението Техеран ще се избави от 98% от запасите си от обогатен уран и през следващите 15 години няма да обогатява повече от 3,67%. Това е гаранция, че Иран не би могъл да произведе атомна бомба, а в компенсация санкциите срещу страната поетапно ще отпаднат.

Споразумението обаче тепърва трябва да бъде одобрено от Конгреса на САЩ. Президентът Барак Обама и държавния секретар Джон Кери нееднократно призоваха законодателите да кажат "да" на сделката, но на този етап в Конгреса мненията са разделени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com