Едуард Сноудън не губи надежда, че ще се завърне в САЩ

2149
Едуард Сноудън не губи надежда, че ще се завърне в САЩ
Снимка: Getty Images / Guliver

Едуард Сноудън, който през 2013 година публикува мащаба и методите за наблюдение на американските разузнавателни служби, не губи надеждата да се завърне в САЩ. Това заяви той в интервю за немския седмичник „Шпигел”.

Запитан дали някога се надява да се върне в родината си, Сноудън каза: "Да, разбира се, но доколко това ще бъде възможно, не знам. Между другото обвиненията срещу мен, за които говорите, звучат все по-рядко с всяка изминала година. Това означава, че за мен има надежда".

Пред изданието бившият служител на Агенцията за национална сигурност (НСА) отбеляза обаче, че не очаква прошка от ръководството на САЩ. "Барак Обама прие откровенията ми като лична обида, защото всички прехвърлиха вината именно на него", обясни той.

Същевременно Сноудън разкритикува шефа на германското контраразузнаване Ханс-Гьорг Маасен, който миналата година заяви, че дейността на Сноудън е „част от хибридна война, която Русия води срещу Запада” и намекна, че американецът може би е "изменник или двоен агент".

Сноудън скочи срещу уволнението на директора на ФБР

Бившият служител на американските спецслужби Едуард Сноудън се обяви срещу решението на президента Доналд Тръмп да уволни директора на ...

"Той дори нямаше достатъчно смелост да ме нарече шпионин, а вместо това каза, че не може да докаже, че съм руски агент, но има известна степен на "надеждност ". Това може да важи за всеки", заяви Сноудън.

В интервюто си Сноудън сподели и за живота си в Русия, където на 1 август 2014 г. получи разрешение за 3-годишно пребиваване.

"Пътувам много, наскоро посетих Санкт Петербург, роднините ми ме посещават от време на време", каза той. Той изтъкна и че при сегашните обстоятелства неприкосновеността на личния му живот е едно от най-важните неща за него.

"Най-лошото е, когато ме разпознават в магазините", разкри той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка