ФБР разследва сенатор за борсови сделки след секретна информация за COVID-19

2368
ФБР разследва сенатор за борсови сделки след секретна информация за COVID-19
Снимка: Getty Images/Guliver

Служители на Федералното бюро за разследване (ФБР) са иззели тази нощ мобилния телефон на сенатора от Северна Каролина Ричард Бър, съобщи „Los Angeles Times“. Операцията е във връзка с разследване за използване на поверителна информация за коронавируса при борсови операции.

Според изданието, следователите са успели по-рано да извлекат информация от облачно хранилище на акаунта на сенатора в „Apple“. На базата на тези сведения те са получили заповед за конфискуване на телефона.

След тайно съвещание за коронавируса през януари: Сенатори продали акции за милиони

Двама американски сенатори бяха обвинени от американски медии, че са продали акции за милиони долари в края на януари и началото на фев...

Говорителят на сенатора засега не коментира ситуацията, а от ФБР и Министерството на правосъдието не потвърждават изнесеното от вестника.

Ричард Бър е председател на специалната комисия по разузнаване в Сената и в началото на годината участваше в закрити брифинги, по време на които са коментирани прогнозите относно разпространението на коронавируса и влиянието му върху икономиката, включително и върху борсите.

По информация на телевизия CNN през февруари, преди срива Бър е продал акции на обща стойност 1,7 милиона долара. Самият той твърди, че решенията му са основани на общодостъпна информация.

В края на март Министерството на правосъдието и Комисията по ценни книжа и борси на САЩ започнаха разследване на сделките на Бър и няколко други сенатори, имали достъп до поверителна информация във връзка с коронавируса. Според действащото в САЩ законодателство, членовете на Конгреса нямат право да използват тези сведения за финансови облаги.

Необяснимо: Американските борси с ръст след исторически срив

Непостоянното настроение на борсите отвъд Атлантика заради коронавируса продължава да се проявава и никой не може да направи твърди про...

Припомняме, че намесено в казуса беше и името на Републиканският сенатор Кели Льофлер, чийто съпруг е председател и главен изпълнителен директор на Нюйоркската фондова борса.

Тя започва да разпродава акции за повече от милион долара още в същия ден на заседанието. През следващите три седмици, до 14 февруари, тя реализира 27 продажби на стойност между 1,275,000 и 3 100 000 долара, преди претърпи истински срив.

Освен това тя е закупила акции от две компании, които са специализирани в създаването на домашен офис за фирмите (какъвто се използва при карантина бел.ред.). Имената на фирмите са Citrix и Oracle. Говорителят на сенатора заяви, че не става въпрос за лично решение и инвестиционните решения се вземат от множество съветници без знанието или участието на съпруга й.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

47-годишна жена е първият евтанизиран човек в Перу

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com