ФБР ще наблюдава и оценява медиите в САЩ

17348
ФБР ще наблюдава и оценява медиите в САЩ
Снимка: БГНЕС

ФБР наема сътрудник, който да оценява новините за агенцията като "положителни", "неутрални" и "негативни", но без да разкрива защо се нуждае от информацията и какво смята да прави с нея, съобщава в. "Вашингтон таймс", цитиран от БТА.

ФБР не разкрива как ще бъдат оценявани новините. Според условията на предлагания договор потенциалните кандидати трябва "да използват своя преценка" при оценяването на отразяването в новините в рамките на новата служба "ежедневен брифинг", която агенцията иска да създаде като част от договора. Той може да бъде със срок до пет години.

ФБР съобщава, че пиар отделът му се нуждае от сътрудник, който да помага при следенето на "горещи новини, редакционни статии, дълготрайни журналистически проекти и по-широката публична дискусия за правоприлагането". Но липсата на ясни публични методи и цели поражда "смущаващи въпроси", казва Дан Кенеди, професор по журналистика в Североизточния университет.

"Това поражда безпокойство, че може да бъде засегнат достъпа. Може да има отражение върху начина, по който се отнасят към въпросите ви, дали ще бъдат по-бдителни да не разкрият новина, ако сте в "лошия списък", счита той. Кенеди допълва, че журналистиката може да бъде нюансирана и сложна и пита какво ръководство предоставя агенцията на сътрудниците, за да оценяват новините като положителни, неутрални или негативни.

Според Дейвид Уилямс, председател на Съюза за защита на данъкоплатците, ФБР, подобно на много агенции, може би иска да знае какво хората говорят и пишат за тях. И службите за наблюдение на медиите не са необичайно използване на ресурси, твърди той. Но пита как оценяването на журналисти отговаря на основната мисия на агенцията да прилага федералните закони. "Изглежда, че създават цял друг слой на работа", смята Уилямс.

Това не е първият път, в който администрацията на Обама търси външна помощ за дешифриране на отразяването в медиите. През 2011 г. Асошиейтед прес разкри договор за 18 000 долара за оценяване на тона на новините за отговора на администрацията на петролния разлив в Мексиканския залив, причинен от потъването на нефтена платформа на BP.

През 2009 г. Пентагонът планираше да оценява работата на журналистите преди да бъдат внедрени сред войските. В крайна сметка министерството на отбраната се отказа от договора, който трябваше да оценява работата на журналистите като положителна, отрицателна и неутрална.

Според плана на ФБР ежедневният брифинг ще тече на уеб сайт с използването на "изключително ново" съдържание всеки ден, включително линкове към медийно отразяване, от 7 ч в понеделник до петък. Брифинг материалите ще включват дата на отразяване, тоналност, фокус, вид медийна организация и "цялостно влияние" върху медийното отразяване под формата на таблици и графики. Освен това ФБР ще има право да архивира ежедневните брифинги за неопределено време.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com