Германският външен министър: НАТО е живо - от главата до петите

1495
Германският външен министър: НАТО е живо - от главата до петите
Снимка: iStock/Guliver

Министърът на външните работи на ФРГ Хайко Маас ясно се изказа в подкрепа на НАТО и се дистанцира от геостратегическите разсъждения на френския президент Еманюел Макрон за Алианса, отбелязва германското издание Das Handelsblatt.

Маас влезе в дебат с изненадваща яснота относно диагнозата на Макрон за „мозъчната смърт“ на НАТО, изказвайки се при откриването на Берлинския форум на Фондация „Кьорбер“, отбелязва авторът на статията Мориц Кох, предаде агенция Фокус.

Дания иска мисията на НАТО за обучаване на иракската армия

Правителството на Дания във вторник предложи да ръководи мисия на НАТО за обучение на иракските войски, като заяви, че е готово да изпр...

Германският външен министър разкритикува появата на дебат във външната политика и похвали „тихата дипломация" на държави като Норвегия. По този начин Маас демонстрира контраст с Макрон, но това не му беше достатъчно – той предупреди срещу „токсичните“ дискусии за НАТО и поясни: „Германската външна политика не е разрушителна, тъкмо обратното. Тя иска да се противопостави на деструкцията".

Според изданието досега разрушителността се е считала за един вид „запазена марка“ на президента Доналд Тръмп с неговата доктрина за „Америка на първо място“. Но сега в Берлин нараства безпокойството, че Макрон проявява подобни наклонности - и по този начин разчита на мисленето в областта на политиката за сигурност, която отдавна е традиционна във Франция. Става въпрос за подхода на Шарл дьо Гол и желанието за военно независима Европа, водена от Франция, обясняват от редакцията.

За разлика от това Маас е твърдо ангажиран с основната ориентация на Европа към трансатлантическите връзки, въпреки недоволството от едностранните политики на администрацията на Тръмп. „НАТО е основен за нашата сигурност ", заяви германският външен министър. „Не можем да се интересуваме от разделянето на европейската и американската сигурност, би било изключително опасно“, категоричен бе първият дипломат на Берлин. Според него, НАТО е „добре установена многостранност“. След това министърът на външните работи на Германия даде своя собствена диагноза: „НАТО е жив - и от главата до петите".

В речта си Маас се съсредоточи върху усилията на НАТО да подобри военните си възможности. Той предупреди: без Америка Европа не може да се защити. Както е отбелязано в статията, САЩ особено активно заклеймяват Германия поради факта, че тя все още не е представила план за постигане на договорено ниво на разходите за отбрана. Въпреки това Маас запази мълчание по въпроса, подчертава изданието. Междувременно това несъответствие между позициите на германското правителство и Франция се оценява като потвърждение на тезите на Макрон.

Die Welt: Франция с предложение за намаляване на зависимостта на ЕС от НАТО

Франция планира да предложи сериозни изменения в онази част от Вашингтонския договор, в която се определят задълженията по оказване на ...

Въпреки различията в оценката на състоянието на НАТО, Германия и Франция искат да продължат тясното сътрудничество във външната политика и политиката на сигурност, пише изданието. По-специално те възнамеряват да възобновят усилията за уреждане на ситуацията в Украйна на срещата на върха в Париж на 9 декември.

Според Маас са налице „предпазливи положителни сигнали" в тази област. Сега трябва да се използва моментът с мандата на украински президент Зеленски и да се направи важна стъпка по дългия път на споразумение между Киев и Москва, но също така и между Русия и Европа, подчерта германският външен министър.

В същото време Маас подчерта, че няма да има „специални начини“ по този въпрос. Полша и балтийските страни, които гледат към Москва с голяма загриженост, могат да разчитат на факта, че Германия в опита си да подобри отношенията с Русия сериозно ще поеме интересите на сигурността на източните си съседи. Споразумението с Кремъл не може да бъде постигнато „през главите" на източноевропейците, подчерта Маас.

Както обяснява изданието, думите му са намек към Макрон, който следва собствената си политика за облекчаване на напрежението в отношенията с руския си колега Владимир Путин – без да взима предвид „психическото състояние“ на Полша и балтийските държави.

Помпео е поздравил България за сделката за F-16

Американският държавен секретар Майк Помпео е похвалил България за сделката за самолетите F-16, съобщава БНР, позовавайки се на диплома...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ" : Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа