Иран ще започне отново да обогатява уран, ако САЩ излязат от ядреното споразумение

1368
Иран ще започне отново да обогатява уран, ако САЩ излязат от ядреното споразумение
Снимка: Getty Images / Guliver

Иран ще възобнови предишните нива на обогатяване на уран в рамките на 5 дни, ако САЩ излязат от ядреното споразумение. Това заяви ръководителят на иранската Организация за атомна енергия Али Акбар Салехи.

„Ако решим, най-много до 5 дни можем да започнем 20-процентно обогатяване в (атомната централа) „Фордо“, заяви Салехи в интервю.

По думите му, въпреки готовността да се върне към предишните си практики, страната не иска да се стига до подобно нещо, тъй като Техеран е положил много усилия за прилагането на договора, предаде БГНЕС.

„Нашият най-голям приоритет е придържането към договора, но не на всяка цена, разбира се“, допълни той.

В рамките на международното споразумение за ядрената програма на САЩ от 2015 г. Техеран се съгласи да намали процентите на обогатяване на уран, както и други ограничения в замяна на облекчаване на международните санкции. Страната беше принудена да се откаже от високопроцентното обогатяване (20% и повече) – процес, който ще доближи страната до количеството обогатен уран, необходим за създаването на атомна бомба.

В рамките на споразумението Иран може да обогатява уран на 3,5%, който се използва за захранване на реактори. Обогатяването на 20% също може да се използва за цивилни цели, но на практика стъпката между него и 90% обогатяване, необходимо за създаването на оръжие, е малка.

По време на предизборната си кампания, както и след идването си на власт, американският президент Доналд Тръмп неведнъж заплашва, че ще изведе САЩ от договора. Нови санкции срещу Техеран бяха въведени, след като страната проведе ракетни тестове, като според Вашингтон това нарушава духа на договора.

Според Салехи излизането от споразумението ще е вредно за САЩ и за борбата им срещу Северна Корея. Според директора, ако Вашингтон излезе от договора „Северна Корея ще си каже, че вие не сте отдадени на обещанията си“. „Надеждността на САЩ ще се срине и ще бъдат повдигнати въпроси защо те се ангажират и след това нарушават обещанията си“, допълни той.

В същото време новият ирански министър на съобщенията Мохамед Джавад Азари Джахроми заяви, че се водят преговори социалната мрежа Туитър отново да бъде позволена в страната. Услугата е блокирана в Иран от години, въпреки че е използвана дори от лидера на страната.

„Екипът на Туитър е готов да преговаря за разрешаване на проблемите. Все пак това не е неморална среда, която трябва да бъде блокирана”, каза той.

36-годишният Джахроми е известен с по-голямата свобода на мислене и с участието си в масовите протести срещу властта през 2009 г. Той е добре познат на онлайн цензурата в Иран, където канали като Фейсбук, Ютюб и Туитър са официално забранени, въпреки че милиони ги ползват чрез лесно достъпен софтуер за поверителност.

Русия призова Иран да се придържа към ядреното споразумение от 2015 г.

Иран не трябва да се оттегля от международното ядрено споразумение, което бе сключено преди две години, заяви руският външен министър С...

От Туитър все още не са коментирали изказването на министъра. Последната дума обаче се пада на Висшия съвет за киберпространство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Служител на "Хамас": Ше хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com