Йелън: Вашингтон не трябва да допусне Украйна да остане без пари

9533
Йелън: Вашингтон не трябва да допусне Украйна да остане без пари
Снимка: Getty Images

На среща с няколко членове на Европейската комисия министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че "не можем да оставим Украйна да остане без пари", докато Конгресът все още обсъжда нов план за финансова помощ за разкъсваната от война страна, предаде АФП.

Йелън говори в присъствието на Маргрете Вестагер и Валдис Домброскис, които бяха във Вашингтон в рамките на преговорите за търговия и технологии, които се водят от почти две години и трябва да приключат в Белгия през април.

Дискусиите трябваше да се съсредоточат по-специално върху "начините, по които можем да лишим Русия от способността ѝ да води война и да подкрепя Украйна" - тема от "първостепенно значение", настоя Джанет Йелън. 

Още: Йелън: Подкрепата на САЩ за Украйна е непоколебима

"Трябва да запазим курса и да продължим да оказваме натиск върху Русия", потвърди Домбровскис, като добави, че "ЕС иска да продължи да работи рамо до рамо със Съединените щати, за да ограничи руската военна машина".

В Конгреса на САЩ все още се водят дискусии за постигане на споразумение за нов бюджетен пакет в размер на около 61 млрд. долара. Под натиска на десницата новият пакет за военна помощ се договаря заедно с мерки за имиграцията, в момент, когато броят на мигрантите, пресичащи границата с Мексико, достига рекордни нива, предава БГНЕС.

Но политическата обстановка в Съединените щати, с предстоящите президентски избори и все по-нарастващия нов дуел между президента на САЩ Джо Байдън и неговия предшественик Доналд Тръмп, в крайна сметка може да попречи на постигането на какъвто и да било компромис.

"Както всеки сенатор знае, оцеляването на Украйна е заложено на карта и от двете страни", изтъкна в сенатор Кък Шумър, лидер на демократичното мнозинство в Сената, като подчерта, че дискусиите все още продължават.

Още: САЩ налагат санкции на финансови институции, помагащи на Русия да заобикаля ограниченията

"Украйна ще спечели войната срещу Русия, ако получи повече помощ от Конгреса. В противен случай Путин ще спечели", настоя той.

Самият Европейски съюз (ЕС) е изправен пред блокаж, като Унгария отказва да одобри 50 млрд. евро помощ за Украйна, тъй като правителството на Виктор Орбан, което е близко до Москва, настоя за годишен преглед на тези средства (33 млрд. евро под формата на заеми и 17 млрд. евро под формата на безвъзмездни средства).

Още: Министърката на финансите Джанет Йелън: САЩ ще бъдат отговорни за поражението на Украйна

"Много е важно да вземем решение до края на тази седмица, тъй като това показва нашата ангажираност", настоя Вестагер, "няма да позволим на Владимир Путин да си помисли, че можем да намалим вниманието си".

Досега, освен военната помощ, ЕС и САЩ са предоставили 54 млрд. долара бюджетна помощ на Украйна, "повече от половината от Комисията и държавите членки", припомни Йелън.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Силно земетресение край бреговете на Мексико

Почина първият в света пациент с трансплантиран свински бъбрек

"Забравя накъде отива": Тръмп с нови подигравки за възрастта на Байдън

Стигат до близо метър дължина: Гигантски африкански плъхове превзеха остров в щата Флорида

Коя държава наричат Дубай на Южна Америка? Едно голямо южноамериканско икономическо чудо:

Откраднат кабел предизвика влакова катастрофа с 50 ранени

Байдън за Тръмп: Да се беше послушал сам и да си инжектира белина

Почина най-успешният инвеститор на всички времена (СНИМКА)

Десетки ранени при влакова катастрофа в Аржентина (ВИДЕО)

САЩ: Новата руска офанзива няма да постигне значителни успехи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка