Китай към САЩ: Политическа манипулация са твърденията за произхода на коронавируса

1905
Китай към САЩ: Политическа манипулация са твърденията за произхода на коронавируса
Снимка: iStock

"Политическата манипулация за произхода на новия коронавирус възпрепятства международните усилия за борба с пандемията." Това се посочва в съобщение от китайското посолство в САЩ, публикувано след обявяването на Белия дом, че Пекин не е оказал достатъчно съдействие при разследването на обстоятелствата за появата на коронавирус, пише ТАСС. „Кампанията за дискредитиране и смяна на вината се завръща. Теорията за „изтичането на вируса от лаборатория“ се появява отново. От избухването на коронавируса миналата година някои политически сили се съсредоточиха върху политически манипулации и игри за обвинения, пренебрегвайки спешната необходимост от борба с пандемия", се посочва в информацията.

Дипломатическата мисия призова за "международно сътрудничество, основано на уважение към фактите и науката". "Политизиране търсенето произхода на вируса, което е научен въпрос, не само усложнява идентифицирането на естеството на вируса, но и сериозно усложнява международното сътрудничество за борба с пандемията", се казва в коментара. И допълват, че подкрепят изцяло проучване на всички ранни случаи на коронавирус, както и задълбочено разследване на някои тайни бази и биологични лаборатории по света. "В сряда заместник-прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви, че Китай не си сътрудничи открито с международни експерти, за да разследва напълно обстоятелствата за появата на новия коронавирус. И посочи, че САЩ ще продължат да търсят по-задълбочено международно разследване на обстоятелствата на коронавируса, което ще бъде прозрачно и основано на факти.

Без особена промяна в данните за коронавируса у нас, благоприятната тенденция се запазва

Броят на новите случаи на коронавирус намаля и като абсолютно число, и като процент. 393 са новооткритите случаи за 26 май, ...

По-рано президентът на САЩ Джо Байдън пък заяви, че в момента американската разузнавателна общност не разполага с достатъчно информация, за да каже със сигурност как е започнало разпространението на новия коронавирус: от контакт на човек със заразено животно или инцидент в лаборатория. Експертите не могат да стигнат до еднозначно заключение. Според заключителния документ за мисията, те разглеждат най-вероятния сценарий, според който коронавирусът се предава между животни и след това - на хората. Най-малко вероятният сценарий е появата на SARS-CoV-2 в лабораторни условия.

Как започна разправията по темата, прочетете ТУК: Заповед: Разузнаването да докладва на Байдън до 90 дни откъде е дошъл COVID-19

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

За часове: Отпуснаха 60 млн. долара за реконструкцията на моста в Балтимор

Байдън събра рекордни средства за предизборната си кампания

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com