Крипто измамата на века: в какво обвиняват милиардера, обеднял за една нощ и фалирал една от най-известните борси за криптовалути

9108
Крипто измамата на века: в какво обвиняват милиардера, обеднял за една нощ и фалирал една от най-известните борси за криптовалути
Снимка: Getty Images

Човекът, който някога се изявяваше като застъпник за отговорността в криптоиндустрията - Сам Банкман-Фрийд сега е на подсъдимата скамейка, изправен пред седем обвинения за финансови измами и заговор, довели до за фалита на известната борса за криптовалути FTX.

Сам Банкман-Фрийд, който е известен в криптообщността и просто като SBF, е основател на сриналата се борса FTX. 31-годишният американец основа през 2017 г. хедж фонда за криптовалути Alameda Research. Две години по-късно той стартира и крипто борсата FTX. Преди да стане част от индустрията на криптовалутите, той е работил като трейдър на Уолстрийт. В най-върховия си момент Банкман-Фрийд е притежавал активи на стойност 26 млрд. щатски долара.

През 2020 г. и 2021 г. цената на биткойна и на цифровите активи се повиши изключително много. Репутацията на Банкман-Фрийд изигра важна роля за успеха и оцеляването на FTX. Под негово ръководство, усилията за утвърждаване на марката на основните му компании, подкрепата на известни личности и щедрите прояви на благотворителност помогнаха както на FTX, така и на криптовалутите като цяло да се ползват с добро име в голяма част от обществото. Това продължи чак до срива на FTX през 2022 година.

Още: Крипто милиардер остава в арест на Бахамските острови, съдят го за измамата на века

В какво е обвинен Сам Банкман-Фрийд?

Срещу Сам Банкман-Фрийд са повдигнати седем обвинения във финансова измама и конспирация, включително и че е присвоявал пари от вложителите на FTX.

Прокурорите твърдят, че действията, предприети от него и колегите му, са застрашили средствата, вложени от потребителите на FTX. Това е довело и до срива на борсата, на фона на намаляващата стойност на криптовалутите.

Бизнесът на Банкман-Фрийд също е бил сериозно засегнат от всеобщия спад в стойността на криптовалутите. В опит да подкрепи криптоиндустрията, хедж фонда Alameda Research взел пари назаем, за да инвестира в сриващи се компании за цифрови активи, използвайки депозити на клиенти на FTX, за да покрие собствените си финансови задължения.

Още: Криптомилиардерът, който "обедня" за една нощ: Кой е Сам Банкман-Фрайд?

Твърди се, че Банкман-Фрийд е наредил на бившия технологичен ръководител на FTX Гари Уанг да направи промени в компютърния код на борсата, за да позволи на Alameda Research да получава неограничени заеми - привилегия, недостъпна за останалите потребители. Това е дало възможност на компанията да заеме значителни средства от свързаната с нея крипто борса FTX. Прокурорите твърдят, че Банкман-Фрийд е използвал депозитите в FTX, за да покрие загубите на Alameda Research, да купува и продава недвижими имоти и да прави дарения за политически кампании.

Кое доведе до срива на FTX?

От 2021 г. насам нарастващият регулаторен контрол и повишаването на лихвените проценти накараха много търговци да се откажат от по-рискови активи като криптовалутите и да се насочат към по-традиционни инвестиции.

През ноември 2022 г. новинарският уебсайт за криптовалути CoinDesk публикува съобщава, че Alameda Research притежава значителен запас от крипто токена FTT, емитиран от FTX. Това разкритие задълбочи загубата на доверие на клиентите, предизвиквайки значителен отлив на средства, от който FTX така и не успя да се възстанови.

На практика огромната част от богатството на Банкман-Фрийд се изпари почти за една нощ. Сега борсата е обявена в несъстоятелност. През декември 2022 г. Банкман-Фрийд беше арестуван на Бахамите, след което бе екстрадиран в Съединените щати.

Какво може да се очаква от съдебния процес?

Сам Банкман-Фрийд пледира, че е невинен. Той признава за неадекватно управление на риска, но отрича да е присвоявал средства. Адвокатите му твърдят, че той е вярвал, че използването на средствата на клиентите е част от установената политика на FTX и е законосъобразно.

Защитата му иска да се позове на принципа за добросъвестност и цели да докаже, че сривът на FTX е дошъл в резултат от бизнес грешки, а не заради умишлена схема за измама. От ключово значение за развоя на съдебния процес ще бъде установяването на това кога точно Банкман-Фрийд е разбрал за финансовите затруднения на компаниите си. Както и дали е имал престъпни намерения.

Делото се гледа от окръжния съдия Люис Каплан. В миналото той е разглеждал дела за клевета срещу бившия американски президент Доналд Тръмп и дело за сексуално насилие срещу британския принц Андрю. Съдията е заявявал, че ако бъде осъден, Банкман-Фрийд може да получи "много дълга присъда". По закон предприемачът е изправен пред максимална присъда от 110 години затвор, въпреки че крайното решение на Каплан ще зависи от редица фактори. Вероятно е бившият Банкман-Фрийд да получи много по-лека присъда.

Последствия за пазара на криптовалути

Правните проблеми около Банкман-Фрийд и фалитът на FTX, която бе една от водещите криптоборси, допринесоха за задълбочаване на несигурността в този сектор. "Сривът на FTX може да е моментът, който наистина да доведе до по-широк спад, а може би дори и до края на криптовалутите", коментира тогава Джеймс Роял от финансовата компания Bankrate пред американската телевизия Си Ен Би Си.

През ноември 2021 г. биткойн достигна ценови връх от близо 70 000 щатски долара, но в началото на 2023 г. той вече се търгуваше за под 17 000 долара. През последните месеци стойността му е малко под 30 000 долара. Инвестициите в криптовалути, които се смятат за високорискови активи, продължават да бъдат засегнати от високите лихвени проценти в целия свят.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка