Макконъхи с емоционална реч за убитите в Тексас деца от трибуната в Белия дом (ВИДЕО)

2306
Макконъхи с емоционална реч за убитите в Тексас деца от трибуната в Белия дом (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Холивудската звезда Матю Макконъхи изнесе емоционална реч на брифинг в Белия дом, като разказа историите на загиналите при стрелбата в началното училище в Ювалди, Тексас. Актьорът призова за повече действия по отношение на контрола върху оръжията.

Припомняме, че в края на май 18-годишен студент откри стрелба в началното училище Robb Elementary в тексаския град, която доведе до смъртта на 19 ученици и двама учители.

Макконъхи, който е роден в Ювалди, заяви, че заедно със съпругата си Камила Алвес са прекарали по-голямата част от изминалата седмица със семействата на убитите. Той показа снимки на техни произведения на изкуството и бе занесъл в залата за брифинги зелените обувки "Конвърс", които едно от момичетата носело всеки ден и които били използвани за идентифициране на тялото ѝ след стрелбата. Тя нарисувала сърце на една от обувките.

Матю Макконъхи разкри от какво има нужда САЩ

Матю Макконъхи, актьорът, който се заиграва с кандидатурата си за губернатор на Тексас, заяви, че щатът и останалата част от страната ...

„Знаете ли какво искаше всеки един от тези родители, знаете ли за какво молеха? Какво всички поотделно споделиха пред мен и Камила? Че искат мечтите на децата им да продължат да живеят и да се сбъднат. Че искат да направят нещо за мечтите им, след като децата вече ги няма“, заяви Макконъхи.

Той каза, че сега се открива "благоприятна възможност" за провеждане на значима реформа на законодателството в областта на оръжията, и призова за всеобщи проверки, увеличаване на минималната възраст за закупуване на AR-15 на 21 години (б.а. - което щатът Ню Йорк вече направи) и период на изчакване за закупуване на AR-15.

"Това са разумни, практични и тактически правила за нашата нация, за щатите, общностите, училищата и домовете. На отговорните притежатели на оръжия им е писнало Втората поправка да бъде използвана за похищение от някои ненормални индивиди. Тези регулации не са стъпка назад - те са стъпка напред за гражданското общество", заяви Макконъхи в около 20-минутна реч от трибуната, цитиран от CNN.

Носителят на „Оскар“ се срещна за кратко с президента Джо Байдън, преди да се появи на подиума в Белия дом.

След трагедията в Тексас: Забавила ли се е полицията с реакцията и можеше ли да бъдат спасени 22 живота?

Органите на реда в Ювалди, щата Тексас, са подложени на редица на критики, че са действали прекалено бавно при стрелбата от 24 май т.г....

Макконъхи разказа подробни детайли за децата и за мечтите, които са имали, преди да бъдат убити - едното е искало да стане морски биолог, друго се е подготвяло да прочете стих от Библията в църквата в седмицата след стрелбата, а трето е искало да учи в художествено училище в Париж.

"В града се усещаше шокът. Чувстваше се болката, отричането, разочарованието, гневът, вината, тъгата, загубата на живот, спрените мечти", каза актьорът. "Поради изключително големите рани от пушката AR-15, повечето от телата са толкова осакатени, че само ДНК тест или зелени „Конвърс“ могат да ги идентифицират“.

„Трябва да се погледнем трезво и напълно откровено в огледалото и да се променим въз основа на това, което наистина ценим. Трябва да придобием истинска смелост и да почитаме задълженията си вместо партийните си пристрастия", каза още Макконъхи. „Стига с тези контраудари. Стига вече с обезсилването на другата страна. Нека седнем на общата маса, която представлява американския народ. Да намерим средата - мястото, където повечето от нас, американците, така или иначе живеят. Особено по този въпрос. Защото ви обещавам, Америка, вие и аз, ние не сме толкова разделени, колкото ни се внушава“.

По-рано през деня Макконъхи проведе срещи с депутати в Капитолия, за да обсъдят законодателството за реформа в областта на оръжията.

Припомняме, че през март 2021 г. актьорът загатна, че обмисля да се кандидатира за губернатор на Тексас на изборите през есента на тази година, но по-късно се отказа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)
Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Президентът Джо Байдън се саморонизира, но се прицели остро в съперника си на изборите Доналд Тръмп на годишната вечеря на Асоциацията на кореспондентите...