Макконъхи с емоционална реч за убитите в Тексас деца от трибуната в Белия дом (ВИДЕО)

2342
Макконъхи с емоционална реч за убитите в Тексас деца от трибуната в Белия дом (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Холивудската звезда Матю Макконъхи изнесе емоционална реч на брифинг в Белия дом, като разказа историите на загиналите при стрелбата в началното училище в Ювалди, Тексас. Актьорът призова за повече действия по отношение на контрола върху оръжията.

Припомняме, че в края на май 18-годишен студент откри стрелба в началното училище Robb Elementary в тексаския град, която доведе до смъртта на 19 ученици и двама учители.

Макконъхи, който е роден в Ювалди, заяви, че заедно със съпругата си Камила Алвес са прекарали по-голямата част от изминалата седмица със семействата на убитите. Той показа снимки на техни произведения на изкуството и бе занесъл в залата за брифинги зелените обувки "Конвърс", които едно от момичетата носело всеки ден и които били използвани за идентифициране на тялото ѝ след стрелбата. Тя нарисувала сърце на една от обувките.

Матю Макконъхи разкри от какво има нужда САЩ

Матю Макконъхи, актьорът, който се заиграва с кандидатурата си за губернатор на Тексас, заяви, че щатът и останалата част от страната ...

„Знаете ли какво искаше всеки един от тези родители, знаете ли за какво молеха? Какво всички поотделно споделиха пред мен и Камила? Че искат мечтите на децата им да продължат да живеят и да се сбъднат. Че искат да направят нещо за мечтите им, след като децата вече ги няма“, заяви Макконъхи.

Той каза, че сега се открива "благоприятна възможност" за провеждане на значима реформа на законодателството в областта на оръжията, и призова за всеобщи проверки, увеличаване на минималната възраст за закупуване на AR-15 на 21 години (б.а. - което щатът Ню Йорк вече направи) и период на изчакване за закупуване на AR-15.

"Това са разумни, практични и тактически правила за нашата нация, за щатите, общностите, училищата и домовете. На отговорните притежатели на оръжия им е писнало Втората поправка да бъде използвана за похищение от някои ненормални индивиди. Тези регулации не са стъпка назад - те са стъпка напред за гражданското общество", заяви Макконъхи в около 20-минутна реч от трибуната, цитиран от CNN.

Носителят на „Оскар“ се срещна за кратко с президента Джо Байдън, преди да се появи на подиума в Белия дом.

След трагедията в Тексас: Забавила ли се е полицията с реакцията и можеше ли да бъдат спасени 22 живота?

Органите на реда в Ювалди, щата Тексас, са подложени на редица на критики, че са действали прекалено бавно при стрелбата от 24 май т.г....

Макконъхи разказа подробни детайли за децата и за мечтите, които са имали, преди да бъдат убити - едното е искало да стане морски биолог, друго се е подготвяло да прочете стих от Библията в църквата в седмицата след стрелбата, а трето е искало да учи в художествено училище в Париж.

"В града се усещаше шокът. Чувстваше се болката, отричането, разочарованието, гневът, вината, тъгата, загубата на живот, спрените мечти", каза актьорът. "Поради изключително големите рани от пушката AR-15, повечето от телата са толкова осакатени, че само ДНК тест или зелени „Конвърс“ могат да ги идентифицират“.

„Трябва да се погледнем трезво и напълно откровено в огледалото и да се променим въз основа на това, което наистина ценим. Трябва да придобием истинска смелост и да почитаме задълженията си вместо партийните си пристрастия", каза още Макконъхи. „Стига с тези контраудари. Стига вече с обезсилването на другата страна. Нека седнем на общата маса, която представлява американския народ. Да намерим средата - мястото, където повечето от нас, американците, така или иначе живеят. Особено по този въпрос. Защото ви обещавам, Америка, вие и аз, ние не сме толкова разделени, колкото ни се внушава“.

По-рано през деня Макконъхи проведе срещи с депутати в Капитолия, за да обсъдят законодателството за реформа в областта на оръжията.

Припомняме, че през март 2021 г. актьорът загатна, че обмисля да се кандидатира за губернатор на Тексас на изборите през есента на тази година, но по-късно се отказа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Вашингтон: Иранският президент имаше много кръв по ръцете си

От "осанна" до "разпни го" - реакциите за Нетаняху и Трибунала в Хага

Победа за Асандж: Може да обжалва екстрадицията си в САЩ (ВИДЕО)

"Ако спечели изборите": Тръмп се зарече да премахне ограниченията, свързани с носенето на оръжия

Перу обяви трансджендърите за психично болни, правозащитници с остра реакция

Ако спечели изборите: Тръмп готви невиждана масова депортация на мигранти

Емблематичeн хотел в Лас Вегас затваря след 34 години

Бени Бланко: Следващата ми цел е със Селена Гомес да имаме деца (ВИДЕО)

Въпреки страха: САЩ допуснаха пращане на натовски военни инструктори в Украйна

Силни бури взеха жертви в Тексас (ВИДЕА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com