Мексико се опъва и не иска да даде Ел Чапо на САЩ

38316
Мексико се опъва и не иска да даде Ел Чапо на САЩ

Най-известният наркобарон в света – Хоакин Ел Чапо Гузман, ще бъде съден в Мексико, а не в САЩ. Мексиканските власти вече са му повдигнали обвинение в наркотрафик и най-вероятно той няма да бъде екстрадиран в Съединените щати, предаде CNN.

Днес трябва да стане ясно каква ще е мярката по отношение на Гузман – дали веднага ще бъде съден, или ще има неочакван обрат „поради липса на доказателства”. Отделно властите в Мексико обмислят дали да не повдигнат и други обвинения срещу Ел Чапо.

Мигел Анхел Тревиньо Моралес – един от мексиканските лордове на кокаина

Залавянето на престъпник номер едно в Мексико Мигел Анхел Тревиньо Моралес се превърна в едно от най-важните постижения на сегашното ме...

Хоакин Гузман се прочу в цял свят след бягството си от мексикански федерален затвор през 2001 година. Той е водач на един от най-могъщите картели в Мексико – „Синалоа”. Освен в Мексико, Гузман е издирван и в САЩ – в цели седем щата, включително за убийство, както и за наркотрафик, подкуп на длъжностно лице.

Според мнозина екстрадицията на Гузман в САЩ ще помогне на мексиканските власти наистина да разбият империята на наркобарона. Въпросът е дали мексиканският президент Пеня Нието ще се съгласи, защото той дойде на власт с обещанието да ограничи влиянието на картелите и да спре кървавата война в страната, която взима хиляди жертви всяка година.

Хоакин Гузман беше заловен в неделя, 23 февруари, в мексиканския курорт Масатлан, в мексиканския щат Синалоа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com