Милост за Едуард Сноудън

75064
Милост за Едуард Сноудън
Снимка: Getty Images / Guliver

„Ню Йорк Таймс” и британският „Гардиън” призоваха за снизходителност за Едуард Сноудън, бившия служител на американската национална сигурност, който издаде огромна база данни за нелегалния американски шпионаж, предаде радио Voice of America .

Тридесетгодишният Сноудън получи убежище в Русия, а САЩ искат да бъде екстрадиран и да го съдят по обвинения в шпионаж, и ако бъде осъден ще получи голяма присъда.

Сноудън: Светът ни е по-страшен от онзи, описан от Оруел

Днешните деца израстват и живеят в един свят без абсолютно никакво лично пространство. Този свят е много по-страшен от онзи, описан от ...

В редакционна статия „Ню Йорк Таймс” казва, че Сноудън може да е извършил престъпление, но „направи на страната си голяма услуга” като даде на американците първата им обширна информация за размера на програмите за следене на Агенцията за национална сигурност.

Вестникът казва, че президентът на САЩ Барак Обама трябва да нареди „на своите помощници да започнат да търсят начин за спиране на очернянето на Сноудън”.

„Гардиън” пише, че разкриването на информацията от Сноудън е било „акт на морална смелост” и Обама трябва да му позволи „да се върне в САЩ с достойнство”.

Един от водещите разследването на Агенцията за национална сигурност за изтеклата от Сноудън информация Рик Леджет наскоро намекна,ч е Сноудън може да получи амнистия, ако предаде неразкритите документи намиращи се у него. Но Белият дом и ключови служители на разузнаването останаха непоколебими в своите призиви за съдебно преследване на Сноудън.

Сноудън: Мисията ми е изпълнена

Бившият сътрудник на американските спецслужби Едуард Сноудън заяви, че мисията му е изпълнена, пише The Washington Post. Само шест мес...

„Ню Йорк Таймс” посочва, че Сноудън е „бил явно оправдан” вярвайки, че единственият начин за разкриване на информацията е да я предаде на обществото, вместо да работи вътрешно за да накара АНС да намали обема на събираната информация. „Гардиън” каза, че той е дал „ярък пример за важността на разобличителите и са самата свобода на словото”.

Сноудън разкри по-голямата част от информацията си миналата година през „Гардиън” и „Вашингтон пост”, които публикуваха обемни отчети на американското разузнаване, включително колекцията му от записи на милиони телефонни разговори, съставени от телефонни номера, продължителност и дати на позвъняванията, но не и тяхното съдържание. Директорите на разузнавателните служби казаха, че Съединените щати се нуждаят от информацията за предотвратяване на нови терористични атаки срещи страната и други държави.

Voice of America

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com