Москва и Вашингтон са в преддверието на „студена война”

1930
Москва и Вашингтон са в преддверието на „студена война”
Снимка: iStock/Guliver

От самото начало на живота планетата страда от конкуренция и борба за влияние. Това е проблемът за всички, които искат да станат известни, твърди Хусейн аш-Шейх в емиратското издание Al-Ain. Поведението им, желанието за власт и жаждата за влияние понякога водят до военни конфликти.

В някои страни се водят войни от незапомнени времена и борбата за влияние е основната ос, около която се въртят суперсили. Това е, което светът преживя по време на Първата и Втората световни войни, които отнеха живота на милиони хора.

Анализ на немско издание: Студената война продължава за Путин

Най-голямата сила на Русия е същевременно и най-голямата ѝ слабост: по същество президентът разполага само с армията, за да прокарва въ...

Може да не се стигне до военна конфронтация, но ужасните обстоятелства, включително глад, напрежение, страх и нестабилност, могат да доведат до нова Студена война. През 40-те и 90-те години се води Студена война между Съединените американски щати и Съветския съюз. Днес нейният призрак отново се носи над Вашингтон и Москва, докато американците налагат икономически санкции срещу Русия, обвинявайки я в намеса в американските избори. Русия, разбира се, отрича каквото и да било участие в намесата в президентските избори в САЩ и дори отговори с налагането на симетрични санкции.

Разглеждайки връзката между двете суперсили, на пръв поглед може да изглежда, че това са временни различия и че въпросът няма да се превърне в глобална катастрофа, ако настъпи пряка конфронтация. Но реалността подсказва, че въпросът не се ограничава само до тези две страни, тъй като те по някакъв начин имат пряко политическо, икономическо и военно влияние върху всички световни сили.

Глобалната политика се опитва да преодолее концепцията за господство над международната общност, било то еднополюсен или биполярен свят. Всъщност всичко това не е нищо повече от дипломатически дискурс, който не излиза извън рамките на пропагандните платформи и има конкретна цел, която е да гарантира, че тези държави не са включени в списъка на колониалните сили. В действителност основната роля се играе от големи политически и военни сили, които се опитват да наложат своите планове на останалите световни сили, както слаби, така и силни, чрез различни политически, икономически и дори военни средства, особено в светлината на глобализацията, наложена на всички без изключение.

Настоящата ситуация неизбежно води до заплахата, че нова студена война ще се превърне в пряк конфликт, който ще унищожи целия свят. Повечето международни досиета са пряко свързани с руската и американската политика. Това извежда политическата и икономическа конфронтация между двете държави до нивото на глобална конфронтация. Когато една държава се присъедини към съюзник, който я е подкрепял в миналото, тя неизбежно губи концепцията за сигурност и стабилност, които са основни елементи на мира и икономическата стабилност, особено в светлината на трудностите, от които страда целият свят. Тук става дума преди всичко за военни сблъсъци, климатични промени и болести, включително пандемията от коронавирусна инфекция covid-19, които продължават да представляват заплаха за цялото човечество.

Блинкен: Вашингтон осъжда забраната за влизане на европейски служители в Русия

САЩ и техните съюзници и партньори търсят по-конструктивни отношения с Русия, но тя трябва да спазва своите международни задължения. То...

Да, вратата е отворена за диалог между двете страни. Новината за възможна среща на върха между американския президент Джо Байдън и руския му колега Владимир Путин за пореден път демонстрира естеството на отношенията между двете страни. Сега все по-често се чуват враждебни изявления.

Вземащите решения в тези две страни трябва да изчакат и да действат рационално, за да не създадат възможност за нови злоупотреби, от които ще пострадат в целия свят. Те не могат да се дистанцират, тъй като всеки ще плати за всяко напрежение и криза в руско-американските отношения.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Кола за кетъринг се бъсна в самолет и се заклещи отдолу (СНИМКА)

Без медицинска помощ за смяна на пола: Американски щат на път да наложи забраната

Ето как Мъск реагира на демографската криза в България (СНИМКИ)

Джо Байдън показа доходите си

"САЩ твърдо подкрепя отбраната на Израел": Лойд Остин предупреди Иран

САЩ с впечатляваща военна поука за Иран след атаката срещу Израел (ВИДЕО)

"Няма да има справедлив съдебен процес": Тръмп видя сериозен проблем със съдия

САЩ: Атаката на Иран беше грандиозен провал

Джо Байдън: Искаме да предотвратим по-нататъшна ескалация в Близкия изток

След смъртта на снимачната площадка: Оръжейникът на филма отнесе ефективна присъда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com