Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мълър публично подчерта, че не от него зависи дали Тръмп може да бъде свален и съден

30 май 2019, 08:08 часа • 1636 прочитания

Не сме обмисляли вариант, при който да внесем обвинителен акт срещу президента. Това заяви за пръв път публично специалният прокурор Робърт Мълър, който водеше разследването за руска намеса в американските президентски избори през 2016 година.

По думите на Мълър, няма как неговият екип да повдигне федерално обвинение на действащ американски президент, тъй като той има имунитет и първо трябва да бъде свален имунитетът. "Изводът ни беше, че не можем да заявим дали президентът е извършил престъпление или не", каза специалният прокурор, който уточни, че е казал каквото има да каже по въпроса с руската намеса в доклада си.

В доклада на Мълър се посочва, че Тръмп се е опитал да поеме контрола над разследването на руската предизборна намеса и да уволни Мълър, за да му попречи да разследва потенциално възпрепятстване на правосъдието от страна на президента, отбелязва Асошиейтед прес. Нямало обаче доказателства за директно съглашателство между Тръм и екипа му с Русия да бъдат нагласени изборите.

Специалният прокурор уточни и, че не смята за подходящо да свидетелства в Конгреса, въпреки желанието на демократите да го изслушат за разследването му на подозренията за руска намеса в президентските избори в САЩ от 2016 година. Той добави и, че след като е завършил разследването си, ще напусне американското правосъдно министерство.

Моментално американският президент Доналд Тръмп реагира в Twitter и обяви, че историята с руската намеса е приключена. "Нямаше достатъчно доказателства и в такъв случай, в нашата страна, човек е невинен", написа Тръмп.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес