ООН: Гърция няма законово основание да спира даването на убежище

4654
ООН: Гърция няма законово основание да спира даването на убежище
Снимка: Getty images/Guliver

Гърция няма правно основание за спиране на процедурите за даване на убежище в опита си да спре хиляди мигранти, влизащи от Турция на нейната територия, съобщи Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН).

„Нито Конвенцията от 1951 г. относно статута на бежанците, нито законодателството на ЕС за бежанците дават никакво правно основание за спиране на приемането на молби за убежище”, се казва в съобщение на агенцията, цитирано от АФП.

ООН: Най-малко 13 000 мигранти са на турско-гръцката граница

Организацията на обединените нации заяви днес, че най-малко 13 000 души се намират на границата на Турция с Гърция, след като Анкара за...

В кроя на миналата седмица Турция отвори границите си за търсещите убежище в ЕС, като на практика прекрати споразумението с ЕС от 2016 г. Агенцията припомня, че то до голяма степен спря потока от сирийци, афганистанци, иранци, иракчани и други, които заляха Гърция през 2015 г.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди в понеделник, че позволява на „милиони” мигранти да се отправят към Европа, опитвайки се да окаже натиск върху западните държави да подкрепят военната му операция в Сирия.

Гърция е разположила въоръжените си сили по границата с Турция, за да предотврати преминаването на мигранти от там. Премиерът Кириакос Мицотакис обяви в неделя, че спира за един месец разглеждането на нови молби за убежище.

Изморените и премръзнали мигранти, които се опитват да влязат в Гърция, заявиха за АФП и други медии, че гръцките гранични служители са използвали срещу сълзотворен газ и са стреляли предупредително, за да спрат преминаването им на гръцка територия.

Жителите на страната в близост до сухопътната граница и на острови Лесбос също реагираха враждебно спрямо мигрантите, които се опитват да влязат в Гърция.

Виена: България и Гърция не трябва да бъдат оставени сами

Президентът на Австрия Александър Ван дер Белен заяви, че България и Гърция – държавите, които пазят външните граници на ЕС, не т...

Лидерите на ЕС, включително председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, трябва да посетят във вторник заедно с премиера Кириакос Мицотакис гръцката граница в знак на подкрепа към страната.

От ВКБООН твърдят, че „всички държави имат право да контролират границите си и да управляват нерегламентирано придвижване, но в същото време (те) трябва да се въздържат от използването на прекомерна или непропорционална сила и да поддържат в изправност системите за обработка на молбите за убежище”.

В изявление на комисариата се казва, че само ЕС като блок може да реши спешните мерки по отношение на убежището, които Гърция използва, а не Атина сама.

„Не може да се прекрати международно признатото право на убежище”, се казва в съобщението.

ООН призова за засилване на международната помощ за Гърция и Турция за справяне с мигрантите, които вече са на тяхна територия, както и новите искания на убежище.

Каракачанов: На гръцката граница ситуация е много тежка

На гръцката граница, ситуацията е изключително тежка. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от БГНЕС. Газов...

Организацията изтъква тежката ситуация в и около провинция Идлиб - основен театър на засиления конфликт в Сирия, който изисква „спешни действия“ по отношение на близо един милион цивилни, които бягат от домовете си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Две жени са открити мъртви, а дете е отвлечено във Вашингтон: Полицията издирва бивш полицай

CNN: Оръжията от САЩ са близо до Украйна, ще пристигнат светкавично

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Австралийският премиер нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“

"Купуването на мълчание е изборна измама": Прокуратурата с удар срещу Тръмп

ООН: Азия с най-много щети от климатичните промени

Антъни Блинкен: САЩ не прилагат двойни стандарти за правата на човека в Израел

Байдън: Военната помощ ще пристигне бързо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com