Пентагона: Русия праща десетки хиляди мобилизирани в Бахмут

3659
Пентагона: Русия праща десетки хиляди мобилизирани в Бахмут
Снимка: Getty Images

Руската армия укрепва позициите си в източния украински регион Донбас, като изпраща десетки хиляди войници за подмяна на силите след месеци наред загуби. Това заявява представител на американското Министерство на отбраната пред изданието Stars and Stripes.

Преди почти една година Москва се съсредоточи върху териториите в Донбас - т.е. Луганска и Донецка област. Успехите на украинските бойци в района на Бахмут в последно време обаче накараха Владимир Путин да изпрати подкрепления.

Украйна обяви кога чака нова руска офанзива, руски провал в Запорожието (ВИДЕО)

Голяма руска офанзива в Донецка и Луганска област може да се очакват през пролетта или в началото на лятото на 2023 година. Такава оцен...

Представители на САЩ и Украйна твърдят, че в момента украинските войски контролират Бахмут, въпреки че тази седмица Москва заяви, че нейните сили са поели контрола над близкия град Соледар. ОЩЕ: Фронтът е извън Соледар. Какво готви Путин - сценариите на войната в Украйна

"Украинските сили продължават успешно да удържат и защитават Бахмут", казва цитираният от Stars and Stripes американски военен. Според него новите руски войски са се втурнали на бойното поле "зле обучени" и "зле оборудвани".

Сраженията в Бахмут са интензивни от месеци и контролът преминава ту у едната, ту от другата страна. Американският военен представител заявява, че повечето места на фронта остават "до голяма степен статични", с изключение на руските движения в Бахмут и някои "постепенни успехи" на украинските сили в окупираната от руснаците Кремена, която се намира югоизточно от Харков.

Вчера говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че указът на Путин за мобилизацията в Русия все още важи. На 21 септември 2022 г. руският диктатор обяви "частична мобилизация" на 300 000 наборни войници за войната срещу Украйна. Месец по-късно министърът на отбраната Сергей Шойгу заяви, че Русия е мобилизирала също толкова души на средна възраст 35 години. Появиха се обаче доказателства, че призовки получават и хора извън границите на разпоредбите - лекари, банкери и други.

Кадиров се бунтува, руснаците са като камикадзета при Бахмут (ВИДЕО)

След като създателят на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин отдавна се утвърди като фигура, която работи да действа самостоятелно в Русия &ndas...

На 31 октомври, 2022 година Путин заяви, че мобилизацията е приключила, но не подписа никакъв указ за официалното ѝ прекратяване. В началото на декември той отрече, че Русия планира по-нататъшна мобилизация, като заяви, че не вижда причина за нов кръг на наборна военна служба. Същото каза Песков преди няколко дни.

Украинското разузнаване обаче твърди, че Руската федерация планира да създаде 2-милионна армия чрез последователни вълни на мобилизация.

ОЩЕ: Засекретена точка: Всеобща мобилизация в Русия и увеличение на армията до 1,5 милиона

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com