Песков: Указът на Путин за мобилизацията продължава да действа

2510
Песков: Указът на Путин за мобилизацията продължава да действа
Снимка: Getty Images

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че мобилизацията в Русия е приключила, но някои разпоредби на указа за мобилизация на Владимир Путин продължават да действат.

По думите на Песков - мобилизацията в страната е спряла, когато Министерството на отбраната е докладвало за изпълнението на плана за наборна военна служба, но самият указ продължава да действа, тъй като мобилизацията "включва и други мерки".

Потенциалните наборници със забрана да напускат Русия, твърдят от Киев, а Кремъл отрича

По данни на украинското военно разузнаване - Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия е забранила на всички потенциални наборници...

"Освен призоваването на гражданите на военна служба, мобилизацията включва и други мерки, необходими за осигуряване на изпълнението на задачите на въоръжените сили. В тази си част този указ продължава да действа", заяви говорителят на Кремъл, цитиран от "Медуза".

Песков не уточни за кои точно разпоредби на документа става дума, но добави, че "това се отнася и за тази затворена точка".

По-рано журналисти го помолиха да коментира отговора на президентската администрация относно призива на депутата Артур Гайдук, който поиска от Путин да издаде указ за приключване на мобилизацията. В документа, изпратен от Кремъл до народния представител, се посочва, че президентският указ все още е в сила.

В отговор Песков отново заяви, че е "необходимо да се съсредоточим върху думите на президента", че мобилизацията в Русия е приключила. На молба за пояснение какво означава фразата за "продължаване на действието на указа", прессекретарят отговори, че това е "такава правна особеност".

Избягали от мобилизацията: Петима руснаци от ноември живеят на летище в Южна Корея

Петима руснаци, избягали от мобилизацията в родината си, са блокирани на Международното летище Инчон, най-голямото в Южна Корея, и вече...

На 21 септември 2022 г. руският диктатор Владимир Путин обяви "частична мобилизация" на 300 000 наборни войници за войната срещу Украйна. Месец по-късно министърът на отбраната Сергей Шойгу заяви, че Русия е мобилизирала 300 000 души на средна възраст 35 години. Появиха се обаче доказателства, че призовки получават и хора извън границите на разпоредбите - лекари, банкери и други.

На 31 октомври Путин заяви, че мобилизацията е приключила, но не подписа никакъв указ за официалното ѝ прекратяване. В началото на декември той отрече, че Русия планира по-нататъшна мобилизация, като заяви, че не вижда причина за нов кръг на наборна военна служба. Същото каза Песков преди няколко дни.

Украинското разузнаване обаче твърди, че Руската федерация планира да създаде 2-милионна армия чрез последователни вълни на мобилизация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ" : Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа