Правителства в Южна Америка повеждат война срещу финансирането на Хизбулла

4036
Правителства в Южна Америка повеждат война срещу финансирането на Хизбулла
Снимка: Getty Images/Guliver

През юли тази година, аржентинското правителство предприе за първи път действия срещу ливанската организация "Хизбулла", като замрази финансови активи на четиринадесет души, свързани с клана Баракат – влиятелно семейство от Ливан, чиито членове имат силно присъствие в Южна Америка. Миналата седмица бразилската федерална полиция арестува лидера на клана, Асад Ахмад Баракат. Той попада под американски санкции през 2004 година и е смятан за един от най-активните и важни финансисти на "Хизбулла". Тези действия на в Южна Америка показват, че има рязка промяна в отношението им към организацията, която от години използва територията на Бразилия, Аржентина и Парагвай за своеобразна "касичка", заобикаляйки американските и европейски санкции.

Присъствието на "Хизбулла" в т.нар. Тройна граница – кръстопът между Бразилия, Аржентина и Парагвай – отдавна привлича вниманието на местните власти. Въпреки че органите на реда знаят за това, че ливанската организация използва Тройната граница за пренос на финанси и пране на пари, досега нямаше сериозни действия. Първият сигнал за промяна на тази политика беше едва през юни 2017 година, когато беше екстрадиран в Маями Али Иса Шамас – ливанец с парагвайски паспорт, участвал в разпространението на кокаин през американски пристанища и летища.

"Стотици смъртни актове": Сирийският режим съобщава на хиляди сирийци за смъртта на техни роднини

През последните седмици, хиляди семейства в Сирия получиха уведомления, че техни роднини, водени за безследно изчезнали, са починали в ...

Няколко пъти през последните години САЩ изнасят доклади за присъствието на "Хизбулла" в Южна Америка, но досега опитите да бъде спряна мрежата на организацията удряха на камък заради липса на политическа воля. Администрацията на Барак Обама така и не успя да екстрадира членове на "Хизбулла", когато имаше такава възможност. Един от най-известните случаи е този на Уалид Маклед. През 2011 година САЩ не успяват да предприемат действия срещу него, макар че има предоставени сигурни доказателства, че участва в трафик на наркотици към Европа, заедно с корумпирани членове на венецуелското правителство. През 2016 година друг ливанец, но с украински паспорт – Али Фаяд – е обвинен от съда в Ню Йорк за продажба на оръжия и заговор за убийството на американски полицаи. Той обаче е освободен от затвора в Чехия, където е задържан, и по-късно се прибира в Ливан.

Днес правителствата в Южна Америка променят тона към "Хизбулла", като насочват усилията си към разбиване на мащабна мрежа за пране на пари и трафик на наркотици, с които организацията финансира операциите си както в САЩ и Европа, така и в Сирия. Тъй като Аржентина не разполага с правен механизъм да обяви "Хизбулла" за терористична организация, Буенос Айрес приложи мерки през финансовото си разузнаване за възпиране на дейности, свързани с финансирането на терористични организации. Това доведе и до няколко арести и проверки на казина, хотели и чейндж бюра, както и до залавянето на Асад Ахмад Баракат в Бразилия. Новините за арестът му бяха посрещнати с голямо внимание в Южна Америка и САЩ, но за останалата част от света този случай остана непознат случай, макар Баракат да отговаря за финансовите операции на "Хизбулла" в цялото Западно полукълбо. Неговата дейност е свързана и с предоставянето на пари за извършване на операции в Близкия изток и Европа като нападението над израелски туристи в Бургас.

В миналото Баракат е бил арестуван в Парагвай, обвинен в укриване на данъци през 2002 година. Този път обаче, властите имат подкрепата на САЩ, тъй като Доналд Тръмп има ясна политика срещу "Хизбулла" и Иран. Много вероятно е Бразилия да бъде подложена на натиск да екстрадира Баракат към Аржентина или директно към САЩ.

Вашингтон предприема също мерки. Дотолкова важен е въпросът с нелегалната дейност на "Хизбулла", с която организацията се финансира, че през януари Джеф Сешънс създаде специализиран екип за проследяване на наркодейността на "Хизбулла". Екипът е воден от опитният прокурор Джон Кронън, а дейността му ще има за главна цел да си сътрудничи и с други правителства срещу финансирането на организацията.

Въпреки становище на прокуратурата, Цветанов говори в САЩ за "Хизбула"

Въпреки че пред съда прокурор Калина Чапкънова изрично заяви, че няма данни двамата обвиняеми за атентата на летище „Сарафово&ldq...

Автор: Руслан Трад

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Срутеният мост в Балтимор - инцидент за политическа употреба срещу Байдън

Заради хакeри: Криптосекторът претърпя огромен инцидент със сигурността

Байдън: САЩ могат да защитят Украйна от "касапина" Путин (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com