Президент в сянка или напротив: Как Камала Харис ще повлияе на изборите в САЩ? (СНИМКИ)

2956
Президент в сянка или напротив: Как Камала Харис ще повлияе на изборите в САЩ? (СНИМКИ)
Снимка: Getty/Guliver Images

Дясната ръка на Байдън, президент в сянка, пазителката на Щатите.

Всички тези етикети и очаквания бяха отправени към вицепрезидентката на САЩ Камала Харис в началото на мандата й с Джо Байдън начело на страната. Дали обаче тя оправда тези нагласи – отговорът идва от самата Харис: "Не успях да вляза в съзнанието на хората".

Това са част от изводите от дългия анализ на западното политическо издание Politico. В свое интервю самата Харис казва пред медиата, че до голяма степен мандата й е белязан от присъствие на публични събития, които са в противоречие с нейния предварителен образ на прокурор и съдебен кадровик, както тя бе известна в Сената.

Още: Американците си харесват Тръмп и това е. Ето защо той остава силна кандидатура в САЩ

На фона на стартиралата ожесточена кампания за президентските избори отвъд океана през 2024 година въпросът с политическото бъдеще на Камала Харис става все по-належащ.

Има ли възможност за второ "първо впечатление"?

В съзнанието си Харис се описва като същият човек, който беше, когато преобладаващият разказ за нея беше този на звезден прокурор, възходящ политически талант и дори бе определяна като бъдещето на Демократическата партия.

"Можехте да ме съпроводите в Айова преди 2020 г. Същото щяхте да видите и преди четири години. Винаги съм бил такава, какъвто съм, така че не мога да вляза в главите на хората по различен начин“, разказва самата тя пред Politico. В частни разговори бивши и настоящи помощници признават, че фокусът й в началото е бил върху това да увери на първо време самата себе си, че вече е в ролята на вицепрезидент на САЩ. Приближени до нея признават, че през първата половина от мандата си Харис е била доста затворена и меко казано груба на моменти.

Сега има надежда, че непробиваемия й образ най-накрая може да е в миналото и пред САЩ да се появи възможност да видят Харис, която да има не само подкрепата, от която се нуждае за Белия дом, но и да има визия за това как широката общественост ще я възприеме като шанс за страната и нейните граждани.

"Бих казал, че тя е била страхотна през цялото време, но тъй като наистина е усвоила изискванията на работата и вече е преживяла толкова много, този опит й позволява да се представи на още по-високо ниво", заявява пред изданието началникът на канцеларията на Белия дом Джеф Зиентс

Още: Камала Харис ще се кандидатира за втори мандат (ВИДЕО)

Защитниците на Харис посочват малко по-положителен тон в медийното отразяване през последната година. Въпреки това самата Харис чувства, че има шанс да занули своя публичен образ идната година и да започне на чисто.

"Теми като контрола върху оръжията, абортите, гражданските права – това са въпроси, за които Харис винаги е заемала активна позиция и от които хората се интересуват най-много“, разказват нейни сътрудници, пожелали анонимност, пред Politico.

Къде е истинската Камала?

На този фон хората, които познават Харис от дните й в Калифорния, отдавна се оплакват как вицепрезидентката не е получила възможността да се занимава с теми, които са пряко свързани с нейните умения и досегашен опит в съдебната система.

"Чудехме се: "Къде е "Адвокатът" Камала? Къде е "противникът на глупостта" Камала? Къде е истинската Камала?", казва Пол Хендерсън, бивш сътрудник на Харис от битието й на съдебен кадровик.

Още: Руска пропагандистка беснее: Защо пуснахме Байдън? Отговор: От страх от Камала Харис (ВИДЕО)

Но стечение на събитията дава надежди на Хендерсън и други съюзници на Харис, че човекът, когото познават, се е появил отново. Те посочват ролята й на защитник на правата на абортите в света като пример за политическа задача, която играе в нейна полза. Освен това тя води битки с републиканците на тяхна територия – пример за това е неотдавнашното й посещение във Флорида, където насочи погледа си към губернатора Рон ДеСантис и новата образователна програма на неговия щат, която включва преподаване на противоречива интерпретация на робството.

Възстановяването на образа й обаче далеч не е сигурно. Проучвания показват все така сравнително широко неодобрение към Харис, на моменти дори по-ниско от това към Байдън. Някои политици от Демократическата партия продължават да поставят под въпрос мястото й в политиката, но все така анонимно и без публичност.

"Няма да се откажа от приоритета си за майчиното здраве. Няма да се отклоня от дългогодишния си ангажимент да подкрепям малкия бизнес, защото знам как особено малцинствата и жените нямат достъп до капитал", казва Харис пред Politico. Именно по този повод близките до Харис казват, че това винаги е било нейното оръжие, което много чернокожи жени в обществения живот споделят и очакват да чуят от нея.

И все пак – нещо повече от вицепрезидент?

Изданието подчертава, че отдавна има консенсус във вътрешния кръг на Харис относно това как вицепрезидентката трябва да се измъкне от Вашингтон и да тръгне по пътя към повече власт, но и по-голяма връзка с хората. Пример за това е скорошното й посещение в Чикаго на конференция "Gun Sense University". Именно там тя е проявила активна грижа към проблемите на хората, задава им въпроси, опитва да даде надежда. Харис знае, че всички очи в залата са вперени в нея, независимо дали тя е зад кулисите или говори от подиум в аудитория. Това със сигурност ще се случи през целия изборен цикъл през 2024 г.

Съветници казват, че сегашният, по-подходящ ресор на Харис като фронтмен на администрацията по въпросите на правото на аборт, насилието с оръжие, изменението на климата и гражданските права ще бъде фронт и център по време на кампанията. Те разглеждат ключовите й избирателни райони като цветнокожи, особено чернокожи избиратели, млади хора и жени.

Още: Тръмп се отказа: Не иска да участва в дебат за президентските избори, знаели го всички

По-рано този месец, на третата годишнина от избирането на Байдън, той публикува в своята кампания материал със заглавие: "Защо вицепрезидентът Харис е безценен за 2024 г.", подчертавайки нейното централно място в стратегията си. Той също така имаше за цел да намали напрежението в средите на Демократическата партия, където все още витаят опасения относно това как млад и перспективен политик като Харис ще се кандидатира отново с осемдесетгодишен за Белия дом. Републиканците се опитаха да се възползват от тези слухове, използвайки призрака, наречен „истинският президент Харис“ като тактика за сплашване.

"Тя е плашило, което републиканците могат да използват, когато става въпрос за прокарване на посланието им. Президент Харис би бил дори по-лош от президент Байдън, защото тя водеше кампания като прогресивен боец и трябваше да преформулира публичния си образ, когато стана кандидат за вицепрезидент на Байдън", споделя водещ републикански стратег пред изданието.

Харис чува подобни атаки още от началото на мандата си.

"Има някои т.нар. лидери, които не са фокусирани върху справянето с проблемите или предизвикателствата, пред които е изправена тази страна, а вместо това те се фокусират върху мен, защото не искат хората да са информирани за това, което администрацията на Байдън-Харис е доставила", споделя Харис. Нейните съюзници казват, че дори на фона на разочарованията от последните две години и половина са се надявали, че кампанията през 2024 г. ще помогне за промяна на възприятията за Харис.

Още: Камала Харис: Проучихме доказателствата и установихме престъпления срещу човечеството на Русия в Украйна

"Винаги съм вярвал, че когато влезем в изборния цикъл, тя ще бъде по-видима и ще получи повече похвали, защото е много добър участник в кампанията", каза бившият началник на канцеларията на Белия дом Рон Клайн, последователен защитник на Харис.

Харис отново подчерта, че не е обезсърчена от външни възприятия.

"Почти през цялата си кариера, с изключение на четирите ми години в Сената, съм бил изпълнителен директор, който трябваше да взема решенията. И винаги съм разбирала, че решенията, които вземам, ще повлияят на живота", казва още тя пред Politico.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Акула нападна и рани тежко британец на Карибите

Торнадо в САЩ уби четирима души, сред които и бебе (ВИДЕО)

Мъск: Държавите се свиват

Арест за трима венецуелски опозиционни активисти след предизборен митинг

Белият дом с призив за "мирни" протести в университетските кампуси

Ключова визита: Илон Мъск води преговори с лидера на Китай (ВИДЕО)

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com