Проучване: Доналд Тръмп е най-големият разпространител на фалшиви новини за COVID-19

5541
Проучване: Доналд Тръмп е най-големият разпространител на фалшиви новини за COVID-19
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е най-големият разпространител на фалшиви новнини за коронавирус в света. Той е двигател за дезинформацията за COVID-19 по време на пандемията. Това се казва в ново проучване на Университета Корнел, цитирано от БГНЕС.

Новината идва на фона на съобщението на самия Тръмп, че той и съпругата му са дали положителен резултат на тест за коронавирус.

Доналд Тръмп и Мелания са с коронавирус

Екип от Корнелския алианс за наука е анализирал 38 милиона статии, публикувани от англоезичните утвърдени медии в целия свят в периода между 1 януари и 26 май 2020 година.

Базата данни, която са използвали анализаторите, покрива информацията в страни като САЩ, Великобритания, Индия, Ирландия, Австралия, Нова Зеландия и други африкански и азиатски държави.

Екипът идентифицирал 522 472 новинарски статии, които възпроизвеждат или усилват дезинформацията, свързана с пандемията на коронавируса, или онова, което Световната здравна организация нарече „инфодемия“.

Статиите били категоризирани в 11 основни подтеми, вариращи от конспиративни теории до атаки срещу водещият епидемиолог на САЩ Антъни Фаучи до идеята, че вирусът е биооръжие, отприщено от Китай.

Най-популярната тема на дезинформация е наречена от авторите на проучването "чудодейни лекове". Тя се появява в 295 351 статии. Това са повече фалшиви новини от тези, написани по всички останали 10 теми взети заедно.

Заразен с коронавирус в РЗИ-София е можел да затвори цялата здравна инспекция

Заразен с коронавирус служител е поставил РЗИ София на нокти. Естеството на работата на служителката я правило контактна с над 70 лица,...

Авторите установяват, че коментарите на президента Тръмп предизвикват големи скокове в новините по темата "чудодейните лекове", като водещ по този показател е брифинга на президента Тръмп пред пресата от 24 април, когато той обяви, че дезинфектанти, директно инжектирани в човешкото тяло могат да лекуват коронавируса.

Радикална идея за лечение на коронавирус предложи Тръмп (ВИДЕО)

Припомяме, че след това десетки американци пиха дезинфектанти, а някои от тях попаднаха в болници. Тръмп отказа да поеме отговорност за последиците от изказването си, но пък реши да спре с пресконференциите си за развитието на коронавируса в САЩ. Поне за известно време. 

Според изследването на екипа от Корнуел, подобни скокове се наблюдават и когато той насърчава използването на недоказани лечения като това с хидроксихлорохин.

„Затова заключаваме, че президентът на Съединените щати вероятно е бил най-големият двигател на дезинформацията за COVID-19 „ инфодемия “, пишат анализаторите.

Д-р Ангел Кунчев: 50 000 с коронавирус заразяват в България в момента

Нищо не мога да изключа. Ние сме със заболеваемост от 33 души на 100 000, в Израел е над 800. В Черна гора е 567 души на 100 000, а те ...

Сара Еванега, която е ръководила проучването и е директор на Корнелския алианс за наука, заяви: "Ако хората бъдат подведени от ненаучни и необосновани твърдения за болестта, може да е по-малко вероятно да спазват официалните указания и по този начин да рискуват да разпространят вируса."

След чудодейни изцеления, втората най-разпространена дезинформационна тема от американския президент е, че пандемията е създадена за напредъка на „нов световен ред“.

Трето в класацията за най-използвани за дезинформация теми от Доналд Тръмп е твърдението, че пандемията е измама за политическа изгода от Демократическата партия на САЩ.  Следват го теориите на президента за конспирации, в които се твърди, че вирусът е биооръжие, пуснато от лаборатория в Ухан, Китай.

В изследването влизат още теориите за конспирация, свързващи пандемията с филантропа Бил Гейтс; измамата, че симптомите на COVID-19 са причинени от 5G телефонни мрежи; антисемитските теории и идеята, че вирусът е форма на контрол над населението.

Изследването на учените от Корнел е частично финансирано от фондация "Бил и Мелинда Гейтс".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Републиканците представиха нов военен пакет за Украйна, но с куп условия в него

Вероятността САЩ да изоставят Украйна се засилва: Политиката

САЩ удрят Иран с нови санкции

ПВО от бъдещето: Противоотрова на междуконтинентални балистични ракети от САЩ (ВИДЕО)

Ето как Кенеди-младши спечели от антиваксърска организация

Пропалестински протести блокираха движението в САЩ

Потвърдено: Протеже номер 1 на Тръмп в Конгреса пак забави помощта на САЩ за Украйна (ВИДЕО)

Кола за кетъринг се бъсна в самолет и се заклещи отдолу (СНИМКА)

Без медицинска помощ за смяна на пола: Американски щат на път да наложи забраната

Ето как Мъск реагира на демографската криза в България (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com