Разкритие: Майк Джонсън получил дарение за кампанията си от близък до Путин олигарх

5064
Разкритие: Майк Джонсън получил дарение за кампанията си от близък до Путин олигарх
Снимка: Getty Images

Новините за парите, дадени за кампанията на председателя на Камарата на представителите Майк Джонсън от руски граждани, се появиха отново. Това се случи, след като републиканецът не позволи гласуване в Камарата на представителите на законопроекта за чуждестранна помощ на стойност 95 милиарда долара, приет в Сената.

През 2018 г. група руснаци успяха да дарят за кандидатурата на Джонсън за мястото в Луизиана, което той в крайна сметка спечели. Тогава парите бяха насочени през базираната в Тексас компания American Ethane.

Още: Кой е Майк Джонсън, новият председател на Камарата на представителите на САЩ

И въпреки че съосновател на American Ethane беше американецът Джон Хоуталинг, по това време тя беше на 88 процента собственост на трима руски граждани – Константин Николаев, Михаил Юриев и Андрей Кунатбаев. Известно е, че Николаев е главен съюзник на руския президент Владимир Путин, разкрива Newsweek.

Говорител на Джонсън увери през 2018 г., че той е върнал парите, дадени му за кампания от American Ethane, след като е бил „уведомен за ситуацията“. Няма индикации, че предизборният екип на Джонсън умишлено е нарушил федералния закон, според който  е незаконно кампания съзнателно да приема дарения от чуждестранна корпорация, чужд гражданин или която и да е компания, притежавана или контролирана от чужди граждани.

Още: Надежда за Украйна: Близкият до Тръмп лидер на долната камара иска среща с Байдън за военната помощ

Редица потребители на социални медии сега повдигнаха въпроса за парите за кампанията му тогава. Това се случва на фона на опозицията на Джонсън срещу отдавна обсъждания законопроект за чуждестранна помощ, който включва 60 милиарда долара за Украйна.

На пресконференция на 14 февруари Джонсън каза, че няма да внесе законопроекта, приет наскоро от Сената, за гласуване в Камарата и че „водената от републиканците Камара няма да бъде принудена да приеме“ законопроекта за чуждестранна помощ.

Още: С процедурни хватки: Демократите ще опитат да внесат за гласуване помощта за Украйна

Същия ден базираният в Украйна блог Fake Off публикува в социалната мрежа X статия за полученото дарение от председателя на Камарата на представителите от компанията American Ethane, която е била на 88% собственост на трима руснаци. „Сега разбирате ли защо той беше категоричен срещу помощта за Украйна?", попитаха в публикацията.

„Удивително е, че председателят на Камарата на представителите на правителството на Съединените щати приема пари от Русия. Константин Николаев, Михаил Юриев и Андрей Кунатбаев притежават 88 процента от американския Ethane“, написа друг потребител, цитиран от Newsweek.

Кой е Константин Николаев?

52-годишният милиардер е бил министър на транспорта на Руската федерация. Николаев и двамата му партньори в момента притежават една трета от Globaltrans, най-големият частен железопътен транспортен оператор в Русия, а преди това е работил в железопътния товарен и пристанищен бизнес. Той е и частен собственик на Tula Cartridge Works, който доставя боеприпаси за руските сили по време на нахлуването им в Украйна.

През 2019 г. Forbes обяви нетното състояние на олигарха на 1,2 милиарда долара. Николаев е известен и с това, че е финансов поддръжник на Мария Бутина, руска гражданка, която беше осъдена на 18 месеца затвор през 2019 г., след като призна, че е действал като нерегистриран чуждестранен агент за проникване на консервативни политически групи и влияние върху външната политика в полза на Русия преди и след това изборите през 2016 г.

Още: Най-важният политически съюзник на Тръмп забърка каша с военната помощ за Израел и Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ смекчи наказанието за употреба на марихуана

Полицията влезе в окупирана сграда на Колумбийския университет (ВИДЕА)

Извънредно положение в пет провинции на Еквадор

Глобиха Тръмп с 1000 долара за нарушения по делото "пари срещу мълчание"

Десетки радикални пропалестински активисти превзеха сградата на Колумбийския университет (ВИДЕА)

Тежка присъда за американец за опит за шпионаж

Джо Байдън проведе разговор с лидерите на Катар и Египет

Най-малко 25 загинали след автобусна катастрофа в Перу

Трима полицаи загинаха при престрелка в Северна Каролина (ВИДЕО)

САЩ и Мексико с общи мерки срещу миграцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com