Росарио: в родния град на Меси вълнението е навсякъде

2844
Росарио: в родния град на Меси вълнението е навсякъде
Снимка: Getty Images

Съвсем обикновената сива къща на улица "Лавайеха" 400 отдавна се е превърнала в свещено място за феновете на Лионел Меси. Това е родният дом на професионалния футболист, който се появява на бял свят преди 35 години в аржентинския индустриален град Росарио. Той се намира на 3 часа път с кола северно от столицата Буенос Айрес. На една от стените близо до къщата на Меси има надпис, който гласи: "От друга галактика, но от моя квартал".

В седмицата преди финала на Световното първенство по футбол между Аржентина и Франция квартал "Лас Ерас" се радва на по-голям международен интерес от обикновено. Телевизионни екипи от Китай и Япония и туристи от Колумбия, Мексико и Франция са пристигнали. Тук е и 65-годишният съсед Карлос.

Всичко започва на малкото квартално игрище

Карлос влиза у дома, за да вземе и да ни покаже снимки от "онова време". На тях виждаме младия Лионел Меси във вечерта, в която празнува с приятели и се сбогува с Росарио. Семейството на Карлос също е било там. На следващия ден той лети за Барселона, където предизвика фурор в младежката школа на Барса, след което започва и световната му кариера.

"Знаехме, че е голям талант. Но кой би си помислил, че момчето, което играе на футболното игрище с децата от улицата, един ден ще стане най-добрият футболист в света", разказва Карлос.

На улица "Лавайеха" следят с огромна гордост Световното първенство. Футболното игрище, където Меси е ритал с момчетата от квартала и е вкарвал първите си голове, днес се е превърнало в култово място. Художници са изобразили сцени от живота на Меси на стените около него. Футболистът е увековечен и на огромен портрет върху задната стена на родната му къща. На нея е изписано и "Благодаря".

В дните преди финала на Световното първенство вълнението може да се почувства навсякъде в Росарио. Оригиналните фланелки с "номер 10" вече са свършили, а търговците от черния пазар правят сериозен бизнес с евтини копия. "Положението е извънредно", казва продавачката Марта. "Всеки иска да облече националните цветове за последно преди финала."

Най-после добри новини за града на Меси

За самия град международният интерес към Лионел Меси представлява истински благодат. Неотдавна Росарио попадна на първите страници на вестниците заради ръста на насилието и престъпленията, свързани с разпространението на наркотици. Броят на убийствата се увеличава, а архиепископът призова за молитви и мирни шествия. Сега най-накрая е време и за добри новини. Аржентинците трябваше да чакат цели 8 години, за да получат втори шанс след загубата на финала на Световното първенство в Бразилия срещу Германия, завършил с 0:1. Сега, най-накрая, се очаква нещата да си дойдат на мястото и Меси да увенчае кариерата си с големия трофей.

В новия "смарт" спортен музей на провинция Санта Фе, чиято столица е Росарио - третият по големина мегаполис в страната - вече са се подготвили за триумфа. Между снимките на героите от Световните първенства от 1978 г., начело с Марио Кемпес, и от 1986 г., начело с Диего Марадона, е поставена и световната купа.

Музеят припомня и значимостта на град Росарио за аржентинския футбол. Тук е роден сегашният национален треньор Лионел Скалони, както и легендарният треньор на отбора, спечелил Световната купа през 1978 г. - Сезар Луис Меноти. Списъкът с изтъкнати футболисти и треньори, родени в Росарио, наистина е впечатляващ. Аржентинският революционер Че Гевара, който е помогнал за освобождаването на Куба от диктатурата на Батиста, преди сам да прибегне до авторитарни похвати, също е родом оттук.

Най-прославеният син на града

Никой от тях обаче не е толкова вездесъщ, колкото Меси. В училището му стенопис с неговия лик украсява стената в двора. Фланелката му се развява от прозорците на високите сгради, а всички деца от футболните школи в града носят номер 10. На хоризонта на бреговете на река Парана се вижда огромно изображение на футболиста.

Хората го обичат, както заради изключителните му футболни качества, така и заради близката връзка, която той чувства с родния си град. Футболистът винаги прекарва тук коледните празници, за да празнува със своето семейство и приятели. "Целият град подкрепя Меси", казва бившият му съсед Карлос. "Радвам се за него, защото въпреки големия успех, той винаги е бил здраво стъпил на земята и никога не е предизвиквал скандали. Той просто е добро дете."

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Тежка присъда за американец за опит за шпионаж

Джо Байдън проведе разговор с лидерите на Катар и Египет

Най-малко 25 загинали след автобусна катастрофа в Перу

Трима полицаи загинаха при престрелка в Северна Каролина (ВИДЕО)

САЩ и Мексико с общи мерки срещу миграцията

Вашингтон обвини израелски отряди в груби нарушения на правата на човека

Акула нападна и рани тежко британец на Карибите

Торнадо в САЩ уби четирима души, сред които и бебе (ВИДЕО)

Мъск: Държавите се свиват

Арест за трима венецуелски опозиционни активисти след предизборен митинг

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com