Руският министър на отбраната обвини САЩ в нарушение на световния ред

1632

САЩ и техните западни партньори, а не Русия, са тези, които последователно разрушаваха основите на съществуващия световен ред, каза министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу. Шойгу направи изявление в отговор на обвиненията на американският министър на отбраната Аштън Картър, че Русия подкопава основите на световния ред. „Да не се бърка световен ред с американски“, заяви Шойгу, цитиран от БГНЕС.

Според руския в именно САЩ и западните му партньори последно разрушаваха основите на съществуващия световен ред, като се започне с Босна и Косово и се свърши с Иран и Либия. „Русия още от времето на американско-натовската операция по разделянето на Югославия, всеки път предупреждаваше към какво в крайна сметка ще доведат такива действия", каза той. „Може би е дошло времето Пентагонът да промени нещо в тази стратегия, за да не се оправдава пред всеки микрофон за своите грешки, стоварвайки всичко на Русия, Китай и други страни, имащи независим мироглед“, добави Шойгу.

Тръмп забрани на щаба си да коментира здравето на Хилари Клинтън

Кандидат президентът Доналд Тръмп забрани на щаба си негативните коментари за здравословното състояние на съперничката в президентските...

„Поддържането на световен ред е естествен прерогатив на цялото световно общество, а не само на Пентагона. Русия винаги се застъпва за запазване на справедливото и многополюсно световно устройство в интерес на всички държави, а не на различни групи от тях, а още по-малко на една държава“, се казва в изявлението на руския министър на отбраната. Според него колкото по-бързо американците осъзнаят това и започнат да се променят, толкова по-скоро ще бъдат решени всички натрупани разногласия и то не само по отношение на Сирия.

Думите на Шойгу са реакция на изказване на Картър в Оксфордския университет. Той заяви там, че Русия се стреми да подкопава основите на световния ред. Същевременно той подчерта, че САЩ не търсят враг в лицето на Русия, но ще защитават своите съюзници, основите на световния ред и позитивното бъдеще, което той осигурява.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Мъск: Държавите се свиват

Арест за трима венецуелски опозиционни активисти след предизборен митинг

Белият дом с призив за "мирни" протести в университетските кампуси

Ключова визита: Илон Мъск води преговори с лидера на Китай (ВИДЕО)

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com