САЩ: Китайският балон е имал разузнавателно оборудване, бил е част от мащабна програма

2578
САЩ: Китайският балон е имал разузнавателно оборудване, бил е част от мащабна програма
Снимка: Getty Images

Китайският балон, който навлезе във въздушното пространство на САЩ и беше свален от американската армия, е бил оборудван с електронно разузнавателно оборудване. Той е бил част от разузнавателната програма на Пекин, която обхваща повече от 40 държави на пет континента, твърди "Ню Йорк Таймс".

Балонът е бил оборудван с антени, които вероятно могат да приемат комуникационни сигнали и да определят местоположението на обектите, които ги предават.

Джо Байдън: САЩ не търсят конфликт с Китай

Съединените щати "не търсят конфликт" с Китай въпреки напрежението заради свалянето на китайски шпионски балон. Това заяви президе...

Американските власти смятат, че производителят на балона е свързан с китайските въоръжени сили, пише още изданието.

Припомняме, че изтребител на американските Военновъздушни сили свали балона край Южна Каролина в събота - седмица след като за първи път той навлезе във въздушното пространство на САЩ. Китайското външно министерство заяви, че това е бил метеорологичен балон, който се е отклонил от курса си, и обвини Вашингтон, че са реагирали прекалено остро. Държавният секретар Антъни Блинкен отмени визитата си в Пекин.

Администрацията на президента Джо Байдън твърди, че балонът е част от глобален флот за наблюдение, ръководен от китайските военни. Заключенията бяха изложени в документ на Държавния департамент, в който се казва, че американските военни са изпратили шпионски самолети U-2 от епохата на Студената война, за да проследят и проучат балона, преди изтребител да го свали над Атлантическия океан.

Самолетите за наблюдение на САЩ са направили снимки, показващи оборудване, включително антени. Това "не съответства на оборудването на борда на метеорологичните балони", заяви Държавният департамент като опровержение на твърдението на Китай. Разследващите смятат, че по-голямата част от електрониката е разпръсната на дъното на океана, заявиха служители на ФБР. Балонът е бил висок 60 метра и е имал полезен товар с размерите на регионален самолет, заявиха по-рано американски служители.

Длъжностните лица заявиха, че не са открили никакви доказателства, които да сочат, че балонът може да носи оръжие.

САЩ няма да върнат отломките от шпионския балон на Китай

Съединените щати са в процес на извличане на останките от китайския балон от Атлантическия океан. Експерти по разузнаване ще анализират...

Разследващите също така искат да видят дали част от оборудването на балона използва технологии от американски или други западни компании, пише NYT. Всяко подобно разкритие може да подтикне администрацията на Байдън да предприеме по-строги действия, за да гарантира, че компаниите не изнасят за Китай технологии, които биха могли да бъдат използвани от военните служби и службите за сигурност на азиатската страна.

Байдън и неговите помощници вече наложиха широки ограничения върху продажбите на "фундаментални технологии" на Китай. През октомври миналата година правителството на САЩ обяви, че забранява на американските компании да продават на Пекин усъвършенствани полупроводникови чипове и някои технологии за производство на чипове. Новите правила имат за цел да попречат и на чуждестранните компании да правят същото.

Целта на експортния контрол е да се ограничи развитието на напредналите технологии в Китай, особено на инструментите, използвани от китайската армия. Байдън подчерта значението на поддържането на независими вериги за доставки в критични сектори.

Американски служители заявиха, че очакват възстановените части от балона да им дадат известна представа за това как китайските инженери сглобяват технологиите за наблюдение.

ОЩЕ: САЩ информирали 40 държави за инцидента с китайския шпионски балон

САЩ: Китай има цял флот балони за шпионаж

Белият дом заяви, че Китай разполага с глобален флот от балони за шпионаж, подобни на този, който беше свален миналата седмица, след ка...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка