САЩ купуват 150 000 тона украинско зърно за Африка и Близкия изток

2900
САЩ купуват 150 000 тона украинско зърно за Африка и Близкия изток
Снимка: iStock

САЩ са поели ангажимент да закупят около 150 000 тона зърно от Украйна през следващите няколко седмици. Те ще бъдат изнесени от пристанища, които вече не са блокирани от руските войски, съобщи ръководителят на Световната програма по прехраната пред Associated Press. Продукцията ще бъде насочена към Африка и Близкия изток.

Крайните дестинации за зърното не са потвърдени - разговорите продължават, заяви Дейвид Бийзли. Пратката е една от няколкото, които агенцията на ООН за борба с глада планира. Тя е над 6 пъти по-голяма от количеството зърно, което първият организиран от Световната програма за продоволствена помощ кораб от Украйна сега превозва към хората в Африканския рог, застрашени от гладна смърт.

Нови 4 кораба със земеделска продукция отплаваха от украински пристанища

Нови четири кораба със земеделска продукция отплаваха от украински пристанища на Черно море. Споразумението за износ на зърно се изпълн...

Бийзли говори в петък от Северна Кения, която е застрашена от суша, измъчваща региона на Африканския рог. Хората на полуострова са изправени пред поредния неуспешен дъждовен сезон, който може да доведе до глад в някои части на региона, особено в съседна Сомалия. Вече са загинали хиляди хора. Според Световната програма по прехраната 22 милиона души гладуват.

"Мисля, че има голяма вероятност през следващите седмици да обявим глад", казва Бийзли.

Той нарече ситуацията, в която се намира Африканският рог, "буря след буря, цунами след цунами", тъй като застрашеният от суша регион се бори да се справи с високите цени на храните и горивата, предизвикани отчасти от войната на Русия в Украйна.

Очакваният с нетърпение кораб за първа помощ от Украйна превозва 23 000 тона зърно, което е достатъчно за изхранването на 1,5 милиона души с пълни дажби за един месец, казва Бийзли. Чака се той да акостира в Джибути на 26 или 27 август, а пшеницата да бъде транспортирана по суша до Северна Етиопия, където милиони хора в регионите Тиграй, Афар и Амхара са изправени не само пред суша, но и пред смъртоносни конфликти.

Откриха изчезналия кораб с украинско зърно

Първият кораб с украинско зърно, който отплава от Одеса на 1 август в рамките на сключеното споразумение с Русия, Турция и ООН, вече е ...

Украйна е източник на половината от зърното, което Световната продоволствена програма закупи миналата година, за да нахрани 130 милиона гладуващи. Киев и Москва подписаха споразумения с ООН и турското правителство миналия месец, за да се даде възможност за износ на украинско зърно за пръв път след нахлуването на Русия в Украйна през февруари. Но бавното отваряне на украинските пристанища и предпазливото придвижване на товарни кораби през минираното Черно море няма да решат глобалната криза с продоволствената сигурност, смята Бийзли. Той предупреди, че по-богатите страни трябва да направят много повече, за да осигурят зърно и други помощи към най-гладните части на света.

"При толкова високите печалби от петрол в момента - рекордни печалби, милиарди долари всяка седмица - държавите от Персийския залив трябва да помогнат, трябва да се активизират и да го направят сега", каза Бийзли. Той твърди, че Световната продоволствена програма може да спаси "милиони животи" само с печалбите от петрол на страните от Персийския залив, генерирани за един ден.

Пекин също трябва да помогне, смята Бийзли. "Китай е втората по големина икономика в света, а ние получаваме от него много малко или почти нищо", добави той.

Въпреки че зърното напуска Украйна и надеждите за стабилизиране на световните пазари нарастват, най-уязвимите хора в света са изправени пред дълго и трудно възстановяване, заяви ръководителят на Световната продоволствена програма. "Дори тази суша да приключи, говорим за глобална продоволствена криза поне още 12 месеца", каза Бийзли. "Но по отношение на най-бедните от всички, ще са необходими няколко години, за да излязат“ от кризата.

Гутериш: Трябва да се изнася и руска продукция, за да няма продоволствена криза

Руските торове и селскостопански продукти трябва да могат да достигат до световните пазари "безпрепятствено" или глобална продоволствен...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ изтегля военните си от Нигер

Камарата на представителите на САЩ с важна стъпка за помощта за Израел и Украйна

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото срещу Доналд Тръмп

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка